Autoren: |
Irena
Ozimek
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Julita Szlachciuk Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Agata Dobkowska Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Natalia Przeździecka-Czyżewska Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie |
Schlüsselbegriffe: | regionalny produkt turystyczny szlak kulinarny promocja |
Veröffentlichungsdatum der gesamten Ausgabe: | 2017 |
Seitenanzahl: | 11 (65-75) |
Klasyfikacja JEL: | D12 Z32 L83 |
1. | Apetyt na region (2013). Podkarpackie. Ogólnopolskie badanie opinii publicznej. Pobrane z: http://www.horecanet.pl/ HorecaNet/files/d6/d693ee10-3391-490f-85f4-016711f3985d.pdf (3.11.2016). |
2. | Buczkowska, K. (2014). Local Food and Beverage Products As Important Tourist Souvenirs. Turystyka Kulturowa, 1, 46–62. |
3. | Cieślik, E. (2013). Regional food – a new outlook on the mountain areas. Geomatics, Landmanagement and Landscape, 4, 7–19. |
4. | Dominik, P. (2014). Szlaki kulinarne jako element turystycznej atrakcyjności regionu Mazowsze. Warszawa: Wydawnictwo ASPRA-JR. |
5. | Gaweł, Ł. (2011). Szlaki dziedzictwa kulturowego. Teoria i praktyka zarządzania. Kraków: Wydawnictwo UJ. |
6. | Hall, M., Sharples, L., Mitchell, R., Macionis, N., Cambourne, B. (2003). Food Tourism Around the World. Oxford, UK: Butterworth-Heinemann. |
7. | Hjalager, A.-M., Richards, G. (Eds.) (2002). Tourism and Gastronomy. London: Routledge. |
8. | Jęczmyk, A., Sammel, A. (2012). Ochrona tradycyjnych produktów regionalnych jako czynnik rozwoju turystyki kulinarnej. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Ekonomiczne Problemy Turystyki, 4 (20), 217–228. |
9. | Kaczmarek, J. Stasiak, A., Włodarczyk, B. (2010). Produkt turystyczny. Pomysł, organizacja, zarządzanie. PWE: Warszawa. |
10. | Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne”. Pobrane z: http://www.pot.gov.pl/o-polskiej-organizacji-turystycznej/p/wspolpraca/konsorcja-produktowe/konsorcjum-polskie-szlaki-kulinarne (10.11.2016). |
11. | Kowalczyk, A. (2005). Turystyka kulinarna – ujęcie geograficzne. Turyzm, 15, 1–2. |
12. | Kowalczyk, A. (2014). Od street food do food districts – usługi gastronomiczne i turystyka kulinarna w przestrzeni miasta. Turystyka Kulturowa, 9, 6–7. |
13. | Krupa, J. (2014). Szlaki kulinarne jako produkt turystyczny – metody promocji. W: J. Krupa (red.), Nowoczesne metody i narzędzia wsparcia w rozwoju małych destynacji turystycznych (s. 67–100). Dynów: Wydawnictwo Związek Gmin Turystycznych Pogórza Dynowskiego. |
14. | Makała, H. (2014). Kultura żywieniowa a turystyka – obszary wspólnych zainteresowań. Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, 1 (13), 133–145. |
15. | Oleśniewicz, P., Widawski, K. (2014). Wydarzenia kulinarne jako szansa na turystyczną aktywizację regionu. Gospodarka, Rynek, Edukacja, 15 (2), 33–37. |
16. | Orłowski, D., Ocena możliwości wykorzystania kuchni regionalnych w rozwoju turystyki wiejskiej. Praca doktorska. SGGW w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Warszawa 2013 (maszynopis). |
17. | Orłowski, D., Woźniczko, M. (2016). Turystyka kulinarna w Polsce – wstępne badania nad fenomenem zjawiska. Turystyka Kulturowa, 5, 60–100. |
18. | Plebańczyk, K. (2013). Turystyka kulinarna w kontekście zrównoważonego rozwoju w kulturze – perspektywy dla Polski. Turystyka Kulturowa, 10, 25–26. |
19. | Program rozwoju i promocji turystyki gastronomicznej i szlaków kulinarnych w Polsce (2014). Landbrand, Hubert Gonera & Polska Organizacja Turystyczna w Warszawie. Pobrane z: zarabiajnaturystyce.pl/component/rubberdoc/doc/309/ raw (10.11.2016). |
20. | Sala, J. (2016). Rynek żywnościowy jako element kształtujący atrakcyjność i tożsamość turystyczną Małopolski. Ekonomiczne Problemy Turystyki, 3 (35), 209–222. |
21. | Tomczak, J. (2013). Szlak kulinarny jako przykład szlaku tematycznego. Prace i Studia Geograficzne, 52, 47–62. |
22. | Woźniczko, M., Orłowski, D. (2009). Szlak Oscypkowy jako nowy produkt turystyczny Podhala. W: M. Jalinik (red.), Konkurencyjność produktów turystycznych (s. 103–121). Białystok: Politechnika Białostocka. |
23. | Žuromskaite, B. (2009). Rozwój turystyki kulinarnej na Litwie. Turystyka Kulturowa, 12, 21–32. |