Autoren: |
Ewa
Skowronek
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Wydział Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej Andrzej Tucki Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Wydział Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej Monika Jodłowska Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Wydział Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej |
Schlüsselbegriffe: | turystyka zdrowotna metoda IPA oferta uzdrowisk jakość usług uzdrowisko Nałeczów SA |
Veröffentlichungsdatum der gesamten Ausgabe: | 2017-12-30 |
Seitenanzahl: | 15 (49-63) |
Klasyfikacja JEL: | Z32 |
1. | Albayrak, T., Caber, M., Bideci, M. (2016). Identification of Hotel Attributes for Senior Tourists by Using Vavra’s Importance Grid. Journal of Hospitality and Tourism Management, 29, 17–23. |
2. | Batyk, I.M. (2012). Diagnoza determinantów wpływających na jakość usług turystycznych. Zarządzanie i Finanse, 1 (3), 291–304. |
3. | Blešić, I., Popov-Raljić, J., Uravić, L., Stankov, U., Đeri, L., Pantelić M., Armenski, T. (2014). An importance-performance analysis of service quality in spa hotels. Economic Research-Ekonomska Istraživanja, 1 (27), 483–495. DOI: |
4. | 10.1080/1331677X.2014.967537. |
5. | Buhalis, D. (2000). Marketing the competitive destination of the future. Tourism Management, 1 (21), 97–116. |
6. | Burzyński, T., Dryglas, D., Golba J., Bartosik, A. (2005). Czynniki wpływające na jakość i konkurencyjność usług turystycznych w miejscowościach uzdrowiskowych. Kraków: Instytut Turystyki w Krakowie Sp. z o.o., Stowarzyszenie Gmin Uzdrowiskowych RP. |
7. | Deluga, W. (2013). Konkurencja jako czynnik podwyższania jakości usług sanatoryjnych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 784, Ekonomiczne Problemy Turystyki, 3 (23), 73–96. |
8. | Deng, W. (2007). Using a revised importance-performance analysis approach: The case of Taiwanese hot springs tourism. Tourism Management, 5 (28), 1274–1284. Retreived from: http://dx.doi.org/10.1016/j.tourman.2006.07.010. |
9. | Hadzik, A., Szromek, A.R. (2013). Ocena jakości usług prozdrowotnych świadczonych przez górnośląskie uzdrowiska. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 784, Ekonomiczne Problemy Turystyki, 3 (23), 99–106. |
10. | Krok, E. (2011). Jakość usług medycznych. Studies & Proceedings of Polish Association for Knowledge Management, 38, 98–107. |
11. | Lai, I., Hitchcock, M. (2015). Importance performance analysis in tourism: A framework for researchers. Tourism Management, 48, 242–267. |
12. | Maciąg, J. (2010). System zarządzania jakością usług: zasady i metody (na przykładzie usług turystycznych i rekreacyjnych). Katowice: Wydawnictwo AWF. |
13. | Martilla, J., James, J. (1977). Importance-Performance Analysis. Journal of Marketing, 1 (41), 77–79. |
14. | Mazurek-Kusiak, A.K., Soroka, A. (2014). Ocena jakości usług w przedsiębiorstwie uzdrowiskowym Nałęczów SA. Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa, 3, 78–89. |
15. | Niemiec, A. (2015). Możliwość zastosowania analizy istotności-osiągnięć w identyfikacji i ewaluacji zestawu kluczowych mierników dokonań (KPIs). Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 873, Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia, 77, 563–572. DOI: 10.18276/frfu.2015.77–57. |
16. | Oh, H. (2001). Revisiting importance–performance analysis. Tourism Management, 22, 617–627. |
17. | Olbrych, B., Łopyta, B. (2011). Technika IPA jako narzędzie oceny satysfakcji pacjentów w jednostkach ochrony zdrowia. Studies & Proceedings of Polish Association for Knowledge Management, 38, 175–190. |
18. | Panasiuk, A. (ed.) (2007). Jakość usług turystycznych. Szczecin: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. |
19. | Puczkó L. (ed.) (2010). Health, Wellness and Tourism: healthy tourists, healthy business? Proceedings of the Travel and Tourism Research Association Europe Annual Conference. Travel and Tourism Research Association Europe. Dalarna, Sweden. |
20. | Rapacz, A. (1999). Jakość sposobem konkurencji przedsiębiorstw i regionów turystycznych. In: G. Gołembski (ed.), Rozwój usług turystycznych u progu XXI wieku. Poznań: Wydawnictwo AE. |
21. | Skowronek, E., Krukowska, R., Tucki, A. (2012). Innowacyjność i rozwój oferty Uzdrowiska Nałęczów SA jako odpowiedź na zapotrzebowanie rynku turystyki zdrowotnej. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 698, Ekonomiczne Problemy Usług, 83, 495–508. |
22. | Smith, M., Puczkó, L. (2009). Health and Wellness Tourism. Oxford: Elsevier. |
23. | Snoj, B., Mumel, D. (2002). The measurement of perceived differences in service quality – The case of health spas in Slovenia. Journal of Vacation Marketing, 4 (8), 362–379. |
24. | Szromek, A.R. (2013). Cechy atrakcyjności polskich uzdrowisk. Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej, Organizacja i Zarządzanie, 64 (1894), 251–264. |
25. | Środa-Murawska, S., Grzelak-Kostulska, E., Biegańska, J. (2015). Jakość usług oferowanych przez Uzdrowisko Ciechocinek w opinii kuracjuszy. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 853, Ekonomiczne Problemy Turystyki, 2 (30), 109–124. |
26. | Tucki, A., Hadzik, A. (2013). Analiza możliwości rozwoju turystyki zdrowotnej w województwie lubelskim w kontekście zidentyfikowanej inteligentnej specjalizacji regionu w dziedzinie usług medycznych i prozdrowotnych. Lublin: Perfekta info. |