Autoren: |
Katarzyna
Szalonka
Uniwersytet Wrocławski, Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Lucyna Witek Politechnika Rzeszowska, Wydział Zarządzania |
Schlüsselbegriffe: | pokolenie Z promocja zdrowia prozdrowotny styl życia zachowania prozdrowotne zdrowie |
Veröffentlichungsdatum der gesamten Ausgabe: | 2016 |
Seitenanzahl: | 8 (189-196) |
Klasyfikacja JEL: | I12 M31 |
1. | Bochenek, A., Grabowiec, A. (2013). Odżywianie i aktywność fizyczna jako elementy stylu życia młodzieży licealnej. Lubelski Rocznik Pedagogiczny, XXXII, 202‒213. |
2. | Buettner, D. (2016). Fiński cud, czyli jak urzędnik uzdrowił tysiące ludzi. Gazeta Wyborcza, 6 kwietnia. |
3. | Dybińska, E. (2014). Prozdrowotny styl życia oraz zainteresowania aktywnością ruchową w opiniach uczniów wybranych krakowskich szkół ponadgimnazjalnych. Zdrowie i Dobrostan, 2, 29‒54. |
4. | Generacja Z. Młodzi, otwarci, wychowani w dobrobycie, żyjący w świecie wirtualnym, skazani na kryzys (10.06.2016). Pobrano z: http://natemat.pl/55617,generacja-z-mlodzi-otwarci-wychowani-w-dobrobycie-zyjacy-w-swiecie-wirtualnym-skazani-na-kryzys. |
5. | Goetzke, B.I., Spiller, A. (2014). Health-improving lifestyles of organic and functional food consumers. British Food Journal, 116 (3), 510‒526. |
6. | Karski, J.B. (2003). Praktyka i teoria promocji zdrowia – wybrane zagadnienia. Warszawa: Wydawnictwo CeDeWu. |
7. | Karwat, I.D., Jędrych, M., Skawiński, D., Piecewicz, H., Sobieszczański, S.J., Żukow, W., Fronczek, M., Borzęcki, P. (2012). Health and disability – problems with defining, Part 1. Characteristics used in evaluation of the state of health. Journal of Health Sciences, 2 (5), 87‒100. |
8. | Kowalska, J.E. (2007). Postawy prozdrowotne studentów uczelni wychowania fizycznego w Polsce. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Pedagogiki i Administracji w Poznaniu, 3, 63‒71. |
9. | Lalonde, M. (1981). A new perspective on the health of Canadians. a working document. Canada: Minister of Supply and Services. Pobarno z: www.phac-aspc.gc.ca/ph-sp/pdf/perspect-eng.pdf. |
10. | Ponczek, D., Olszowy, I. (2012). Styl życia młodzieży i jego wpływ na zdrowie. Problemy Higie-niczno-Epidemiologiczne, 93 (2), 260‒268. |
11. | Sahota, A. (2009). The global market for organic food and drink. W: H. Willer, L. Klicher (red.), World of organic agriculture – statistics and emerging trends 2009 (59‒64). Geneva: FiBL. |
12. | Skommer, J. (1997). Promocja zdrowia. W: J.T. Marcinkowski (red.), Podstawy higieny. Wrocław: Volumed. |
13. | Whitehead, M., Dahlgren, G. (2010). Pojęcia i zasady przeciwdziałania społecznym nierównościom w zdrowiu: Osiąganie poprawy stanu zdrowia. Część 1. Warszawa: Wydawnictwo Ministerstwa Zdrowia. |
14. | Wilk, T. (2003). Edukacja, wartości i style życia reprezentowane przez współczesną młodzież w Polsce w odmiennych regionach gospodarczych. Kraków: Oficyna Wydawnicza „Impuls”. |
15. | Witek, L., Szalonka, K. (2016). Wpływ zachowań nabywców na rozwój nowych kanałów dystrybucji „zdrowej” żywności, W: M. Sławińska (red.), Handel we współczesnej gospodarce. Nowe wyzwania (s. 283‒294), Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. |
16. | Wojtyniak, B., Goryński, P., Moskalewicz, B. (red.). (2012). Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego ‒ Państwowy Zakład Higieny. Pobrano z: www.pzh.gov.pl/stan-zdrowia-ludnosci/sytuacja-zdrowotna-ludnosci-w-polsce/. |