Autoren: |
Millena
Ruszkowska
Akademia Morska w Gdyni, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Joanna Bartkowicz Akademia Morska w Gdyni, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa |
Schlüsselbegriffe: | konsument pieczywo chrupkie determinanty zachowań |
Veröffentlichungsdatum der gesamten Ausgabe: | 2017 |
Seitenanzahl: | 10 (85-94) |
Klasyfikacja JEL: | H31 M31 D12 I31 |
1. | Arvola, A., Lähteenmäki, L., Dean, M., Vassallo, M., Winkelmann, M., Claupien, E., Saba, A., Shepherd, R. (2007). Consumers’ beliefs about whole and refined grain products in the UK, Italy and Finland. Journal of Cereal Science, 46 (3), 197‒206. |
2. | BGŻ BNP Paribas (2015). Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności. Raport BGŻ BNP Paribas. Agrokonferencja 2015. Pobrano z: http://analizy.bgzbnpparibas.pl/pdf/get/file/154219/title/zmiany-preferencji-polakw-w-zakresie-konsumpcji-sywnosci-raport-2015.pdf. |
3. | Jarosz, K. (2014). Mity i fakty o pieczywie ‒ zdaniem technologa. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, maj, 16‒19. |
4. | Jeżewska-Zychowicz, M., Królak, M. (2015). Zachowania konsumenckie na rynku pieczywa i ich wybrane uwarunkowania. Handel Wewnętrzny, 2 (355), 185‒196. |
5. | Lambert, J.L., Le-Bail, A., Zuniga, R., Van-Haesendonck, I., Vnzeveren, E., Petit, C., Rosell, M.C., Collar, C., Curic, D., Colic-Baric, I., Sikora, M., Ziobro, R. (2009). The attitudes of European consumers toward innovation in bread; interest of the consumers toward selected quality attributes. Journal of Sensory Studies, 24, 204‒219. |
6. | Laskowski, W., Świstak, E. (2014). Zmiany we wzorcach spożycia żywności w Polsce. Warszawa: Wydawnictwo Laskowski. |
7. | Marzec, A., Lewicki, P. (2002). Pieczywo chrupkie. Przemysł Spożywczy, 1, 17‒20. |
8. | O’Connor, A. (2012). An overview of the role of bread in the UK diet. Nutrition Bulletin, 37, 1‒20. |
9. | Pohjanheimo, T., Paasovaara, R., Luomala, H., Sandell, M. (2010). Food choice motives and bread liking of consumers embracing hedonistic and traditional values. Appetite, 54 (1), 170‒180. |
10. | Van Strien, T., Frijters, J.E., van Staveran, W.A., Defares, P.B., Beurenberg, P. (1986). The predictive validity of the Dutch Restrained Eating Scale. International Journal of Eating Disorders, 5 (4), 747‒755. |