1. | College Student in the USA: the Case of Hospitality and Merchandising Undergraduate Majors, „Journal of Services Research” 1, s. 5–30. |
2. | Bourdieu P. 2005, Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa. |
3. | Bell D. 1994, Kulturowe sprzeczności kapitalizmu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. |
4. | Bylok F. 2005, Model społeczeństwa konsumpcyjnego i jego zastosowanie na początku XXI wieku, w: Konsumpcja – istotny wymiar globalizacji kulturowej, red. A. Jawłowska, M. Kempny, Wydawnictwo IFiS PAN, Warszawa, s. 231–255. |
5. | Bylok F. 2013, Konsumpcja, konsument i społeczeństwo konsumpcyjne we współczesnym świecie, Wydawnictwo Naukowe Śląsk, Katowice. |
6. | CBOS 2000, Nawyki żywieniowe i upodobania kulinarne Polaków. Komunikat z badań CBOS, Warszawa. |
7. | CBOS 2003, O aktywności fizycznej Polaków. Komunikat z badań CBOS, Warszawa. |
8. | CBOS 2005, Upodobania kulinarne, nawyki żywieniowe i zachowania konsumenckie Polaków. Komunikat z badań CBOS, Warszawa. |
9. | CBOS 2007, Postawy wobec wybranych substancji psychoaktywnych. Komunikat z badań CBOS, Warszawa. |
10. | CBOS 2008, Postawy wobec palenia papierosów. Komunikat z badań CBOS, Warszawa. |
11. | CBOS 2009, Polak zadbany. Troska o sylwetkę i własne ciało. Komunikat z badań CBOS, Warszawa. |
12. | CBOS 2010, Zachowania i nawyki żywieniowe Polaków. Komunikat z badań CBOS, Warszawa. |
13. | CBOS 2011a, Postawy wobec palenia papierosów. Komunikat z badań CBOS, Warszawa. |
14. | CBOS 2011b, Mania kupowania, czyli o orientacjach konsumenckich Polaków. Komunikat z badań CBOS, Warszawa. |
15. | CBOS 2012, Postawy wobec palenia papierosów. Komunikat z badań CBOS, Warszawa. |
16. | CBOS 2013a, Aktywność fizyczna Polaków. Komunikat z badań CBOS, Warszawa. |
17. | CBOS 2013b, Sytuacja rodzinna i materialna młodych Polaków i ich postawy konsumpcyjne. Komunikat z badań CBOS, Warszawa. |
18. | Cockerham W.C. 1999, Health and social change in Russia and Eastern Europe, Routledge, New York–London. |
19. | Cockerham W.C. 2005, Health Lifestyle Theory and the Convergence of Agency and Structure, „Journal of Health and Social Behaviour” 46, s. 51–67. |
20. | Crawford R. 1980, Healthism and the Medicalization of Everyday Life, „International Journal of Health Services” 10 (3), s. 365–88. |
21. | Crawford R. 2000, The Ritual of Health Promotion, w: Health, Medicine and Society: Key Theories, Future Agendas, eds. M. Calnan, S.J. Williams, J. Gabe, Routledge, London–New York, s. 219–235. |
22. | Crawford R. 2006, Health as a Meaningful Social Practice, „Health” 10 (4), s. 401–420. |
23. | życia Polaków, red. M. Falkowska, Centrum Badania Opinii Społecznej, Warszawa, s. 232–257. |
24. | Domański H. 2002, Polska klasa średnia, Fundacja na rzecz Nauki Polskiej, Wrocław. |
25. | Domański H. 2001, Klasy średnie w Polsce a wybrane aspekty etosu protestanckiego, „Kultura i Społeczeństwo” 1, s. 105–115. |
26. | Giddens A. 2002, Nowoczesność i tożsamość. Ja i społeczeństwo w epoce późnej nowoczesności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. |
27. | Heede F.V., Pelican S., Holmes B., Moore S.A., Buchanan D. 2006, Values Body Weight, and Well Being: the Influence of the Protestant Ethic and Consumerism on Physical Activity, Eating, and Body Image, „International Quarterly of Community Health Education” 25 (3), s. 239–270. |
28. | Kim S., Yoo-Kyoung S. 2009, Impacts of Health and Environmental Consciousness on Young Female Consumers’ Attitude Towards and Purchase of Natural Beauty Products, „International Journal of Consumer Studies” 33, s. 627–638. |
29. | Kostka R. 1997, Zdrowy styl życia po polsku, w: Praca, wartości, zakupy... O stylach życia Polaków, red. M. Falkowska, Centrum Badania Opinii Społecznej, Warszawa, s. 210–231. |
30. | Leszkowicz-Baczyński J. 2007, Klasa średnia w Polsce? Sytuacja pracy, mentalność wartości, Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego, Zielona Góra. |
31. | Lusawa R. 2013, Zmiany postaw konsumpcyjnych społeczeństw rozwiniętych, w: Wybrane zagrożenia społeczne wyzwaniem dla ekonomii i nauk o zarządzaniu. Monografie (1), red. R. Lusawa, Europejska Uczelnia Informatyczno-Ekonomiczna w Warszawie, Warszawa, s. 1–17. |
32. | OBOP. 1994, Jak lubimy spędzać wolny czas. Komunikat z badań OBOP, Warszawa. |
33. | Ostrowska A. 1999, Styl życia a zdrowie, IFiS PAN, Warszawa. |
34. | Ostrowska A. 2009, Zróżnicowanie społeczne a zdrowie: wyniki badań warszawskich, Instytut Pracy i Spraw Socjalnych, Warszawa. |
35. | Reisewitz T.H., Rajesh I. 2009, Differences in Generation X and Generation Y: Implications for the Organization and Marketers, „The Marketing Management Journal” 19 (2), s. 91–103. |
36. | Savage M., Barlow J., Dickens P., Fielding T. 1995, Property, Bureaucracy and Culture. Middle Class Formation in Contemporary Britain, Routledge, Londyn–Nowy Jork. |
37. | Swadźba U. 2014, Od świata pracy do świata konsumpcji. Analiza socjologiczna systemu wartości, w: Między pracą a konsumpcją. Co decyduje o miejscu człowieka w społeczeństwie?, red. F. Bylok, U. Swadźba, Wydawnictwo Naukowe Śląsk, Katowice, s. 51–68. |
38. | Szlendak T., Pietrowicz K. 2007, Moda wolność i kultura konsumpcji, w: Rozkoszna zaraza. O rządach mody i kulturze konsumpcji, red. T. Szlendak, K. Pietrowicz, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław, s. 7–26. |
39. | Unčovská J., Ulčák Z. 2015, Organic Box Schemes: Fashion Or Downshifting?, „Agriculture & Forestry” 61 (1), s. 59–66. |
40. | Weber M. 2002, Gospodarka i społeczeństwo. Zarys socjologii rozumiejącej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. |
41. | Weber M. 2010, Etyka protestancka a duch kapitalizmu, Wydawnictwo Aletheia, Warszawa. |
42. | Wilson C. 2010, ‘Eating, Eating is Always There’: Food, Consumerism, and Cardiovascular Disease. Some Evidence from Kerala, South India, „Anthropology & Medicine” 17 (3), s. 261–275. |
43. | Ziółkowski M. 1997, O różnorodności teraźniejszości (Pomiędzy tradycją, spuścizną socjalizmu, nowoczesnością a ponowoczesnością), „Kultura i Społeczeństwo” 4, s. 9–48. |