Rok wydania: | 2024 |
Dziedzina: | Dziedzina nauk społecznych |
Dyscyplina: | nauki o zarządzaniu i jakości |
Słowa kluczowe: | usługi zarzadzanie przedsiębiorstwa usługowe |
Autorzy: |
Anna
Tokarz-Kocik
![]() Uniwersytet Szczeciński |
Wersja elektroniczna publikacji dostępna na licencji CC BY-SA 4.0 po 12 miesiącach od daty wprowadzenia do obrotu: luty 2025
Nowoczesne firmy usługowe muszą stawić czoła wielu wyzwaniom, takim jak: starzenie się społeczeństwa, skutki globalnej pandemii Covid-19, „zielona” transformacja oraz rozwój sztucznej inteligencji. W obliczu współczesnych zmian zachodzących w gospodarce konieczna jest wnikliwa analiza mechanizmów wpływających na procesy zarządzania usługami.
Celem monografii jest próba usystematyzowania dotychczasowej wiedzy dotyczącej istoty usług i ich cech, identyfikacja nowego sposobu pojmowania usług oraz wskazanie obszarów zarządzania nimi, jak również analiza sposobów funkcjonowania współczesnych przedsiębiorstw funkcjonujących w sektorze usług komercyjnych. W monografii świadomie pominięto zagadnienia usług publicznych, których celem świadczenia nie jest zysk, ale zaspokojenie potrzeb społecznych (np. usługi oświatowe, wymiar sprawiedliwości).
Publikacja podzielona jest na dwie części. Pierwsza z nich identyfikuje i systematyzuje najważniejsze zagadnienia teoretyczne dotyczące zarządzania usługami, druga natomiast stanowi próbę przeniesienia rozwiązań teoretycznych na grunt praktyki przedsiębiorstw usługowych.
W rozdziale pierwszym przedstawiono ewolucję paradygmatów zarządzania oraz powiązane z tym faktem nowe podejście do zarządzania usługami jako subdyscypliny naukowej. Rozdział drugi wprowadza w istotę i specyfikę usług, zwrócono w nim uwagę na to, że wraz z rozwojem technologii charakter procesu usługowego ulega pewnym modyfikacjom. W swojej działalności usługowej przedsiębiorstwa wykorzystują czynniki wytwórcze (określane też w literaturze jako czynniki produkcji), ich charakterystykę zawiera rozdział trzeci. Rozdział czwarty w sposób syntetyczny przedstawia główne uwarunkowania rozwoju sektora usługowego. Omówiono w nim determinanty demograficzne, społeczne, ekonomiczne oraz polityczno-prawne. Wszystkie wymienione grupy czynników kształtują dynamikę i kierunki wzrostu sektora usługowego. Zrozumienie tych uwarunkowań jest kluczowe dla tworzenia strategii wspierających rozwój usług i zarządzania nimi.
Kolejne rozdziały monografii (od 5 do 9) dotyczą czynników determinujących zarządzanie usługami. Przedstawiono w nich:
– listę obszarów, jakimi należy zarządzać w przedsiębiorstwie usługowym,
– przykład zarządzania ryzykiem epidemii w branży hotelarskiej,
– wpływ czynników demograficznych na zarządzanie zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwach usługowych,
– programy Employee Financial Wellness jako nowe narzędzie motywowania pracowników,
– przykłady działań proekologicznych podejmowanych w przedsiębiorstwach hotelarskich jako przejaw społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR).
Publikacja przeznaczona jest dla naukowców, studentów i menedżerów zarządzających przedsiębiorstwami usługowymi.
1. | Adamczyk J., CRM w ujęciu klasycznym i internetowym, www.e-marketing.pl (dostęp: 4.07.2024). |
2. | Adamik A., Nowicki M., Metody i narzędzia motywowania personelu, Oficyna Wolters Kluwer, Warszawa 2012. |
3. | Adamkiewicz-Drwiłło H.G., Współczesna metodologia nauk ekonomicznych, TNOiK, Toruń 2008. |
4. | Alter S., Answering key questions for service science, Proceedings of the 25th European Conference on Information Systems (ECIS), Guimarães, Portugalia 2017, 5–10 czerwca. |
5. | American Psychological Association, Stress in America: Paying with Our Health, February 2015, https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2014/stress-report.pdf (dostęp: 27.05.2024). |
6. | Baumgartner R.J., Managing corporate sustainability and CSR: A conceptual framework combining values, strategies and instruments contributing to sustainable development. „Corporate Social Responsibility and Environmental Management” 2014, nr 21(5). |
7. | Bednarska-Olejniczak D., Marketing wewnętrzny w przedsiębiorstwie usługowym, „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu” 2014, nr 353. |
8. | Beh E.J., Lombardo R., Correspondence analysis. Theory, practice and new strategies, John Wiley & Sons Inc., New Jersey 2014. |
9. | Bełz G., Cyfert S., Czakon W., Dyduch W., Latusek-Jurczak D., Niemczyk J., Sopińska A., Szpitter A., Urbaniak M., Wiktor J., Subdyscypliny w naukach o zarządzaniu i jakości 2.0, Komitet Nauk Organizacji i Zarządzania Polskiej Akademii Nauk 2019, www.knoiz.pan.pl/images/stories/pliki/pdf/Subdyscypliny_nauk_o_zarzdzaniu_i_jakoci.pdf. |
10. | Benckendorff P., Moscardo G., Pendergast D., Tourism and Generation Y, CABI, 2010. |
11. | Bera A., Drela K., Malkowska A., Tokarz-Kocik A., Mitigating risk of the tourism sector in the European Union member states during the COVID-19 pandemic, „European Research Studies Journal” 2020, nr 23(4). DOI: 10.35808/ersj/1674. |
12. | Bień I., Starzenie się zasobów pracy w Polsce, „Analizy BAS” 2024, nr 1, https://orka.sejm.gov.pl/WydBAS.nsf/0/FA64C714F4962F46C1258AC40042C474/$file/Analizy%20BAS%20156.pdf. |
13. | Blaug M., Teoria ekonomii. Ujęcie retrospektywne, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000. |
14. | Borkowska S., Motywacja i motywowanie, [w:] Zarządzanie zasobami ludzkimi. Tworzenie kapitału ludzkiego, red. H. Król, A. Ludwiczyński, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007. |
15. | Borkowska S., System motywowania w przedsiębiorstwie, PWN, Warszawa 1985. |
16. | Borkowska-Niszczota M., Społeczna odpowiedzialność biznesu turystycznego na rzecz zrównoważonego rozwoju na przykładzie obiektów hotelarskich, „Ekonomia i Zarządzanie” 2015, nr 7(1). |
17. | Bowden E.V., Bowden J.H., Ekonomia. Nauka zdrowego rozsądku, Fundacja Innowacja, Warszawa 2002. |
18. | Boxall P., HR strategy and competitive advantage in the service sector, „Human Resource Management Journal” 2003, nr 13(3). |
19. | Bożyk P., Międzynarodowe stosunki ekonomiczne. Teoria i polityka, PWE, Warszawa 2008. |
20. | Bratnicki M., Informacyjne przesłanki przedsiębiorczości, [w:] System informacji strategicznej. Wywiad gospodarczy a konkurencyjność przedsiębiorstwa, red. R. Borowiecki, M. Romanowska, Difin, Warszawa 2001. |
21. | Bryson J.R., Sundbo J., Fuglsang L., Daniels P., Service management. Theory and practice, Springer Nature, Switzerland AG, Cham 2020. |
22. | Budner W., Lokalizacja przedsiębiorstw, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2000. |
23. | Burmeister A., Hirschi A., Zacher H., Explaining age differences in the motivating potential of intergenerational contact at work, „Work, Aging and Retirement” 2021, nr 7. |
24. | Burzyński T., Abram M., Ekologia w turystyce jako tendencja rozwoju gospodarki XXI wieku, Instytut Turystyki w Krakowie, Kraków 2011. |
25. | Bywalec C., Wzrost konsumpcji usług, czyli proces serwicyzacji konsumpcji w Polsce, „Wiadomości Statystyczne” 2003, nr 2. |
26. | Caroll N., Conboy K., Normalising the “New normal”: Changing tech-driven work practices under pandemic time pressure, „International Journal of Information Management” 2020, nr 55. |
27. | Centralny Wykaz Obiektów Hotelarskich (CWOH), https://turystyka.gov.pl/cwoh. (dostęp: 11.04.2024). |
28. | Chrzanowski A., Głażewska I., Wpływ rewolucji technologicznej na ewolucję strategicznych paradygmatów zarządzania przedsiębiorstwem, „Kwartalnik Naukowy Uczelni Vistula” 2016, nr 2(48). |
29. | Coccia M., Motivation and theory of self-determination: Some management implications in organizations, „Journal of Economics Bibliography” 2018, nr 5(4). |
30. | Cwalina W., Leoniak K.J., Społeczna odpowiedzialność biznesu jako strategia kształtowania pozytywnego wizerunku i reputacji hotelu, „Folia Turistica” 2019, nr 53. |
31. | Cyfert S., Dyduch W., Latusek-Jurczak D., Niemczyk J., Sopińska A., Subdyscypliny w naukach o zarządzaniu – logika wyodrębnienia, identyfikacji modelu koncepcyjnego oraz zawartość tematyczna, „Organizacja i Kierowanie” 2014, nr 1(161). |
32. | Czernecka M., Woszczyk P., Człowiek to inwestycja. Podręcznik do zarządzania wiekiem w organizacjach, HRP Group, Łódź 2013. |
33. | Czubała A., Jonas A., Smoleń T., Wiktor W.J., Marketing usług, Wolters Kluwer Polska, Kraków 2012. |
34. | Czyczerska K.M., Ławnik A.J., Szlenk-Czyczerska E., Współczesny rynek pracy w Polsce a generacja. Różnice między pokoleniami X, Y oraz Z, „Rozprawy Społeczne” 2020, nr 14(3). |
35. | Dale M., Skuteczna rekrutacja i selekcja pracowników, Dom Wydawniczy ABC, Kraków 2001. |
36. | Daszkowska M., Usługi. Produkcja, rynek, marketing, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1998. |
37. | Dąbrowska A., Rozwój rynku usług w Polsce – uwarunkowania i perspektywy, „Monografie i Opracowania”, nr 548, Oficyna Wydawnicza Szkoły Głównej Handlowej, Warszawa 2008. |
38. | Departament Statystyki i Prognoz Aktuarialnych ZUS, Warszawa, czerwiec 2022. Dla pokolenia Y decydujące są świadczenia pozapłacowe, http://www.egospodarka. pl/142451,Dla-pokolenia-Y-decydujace-sa-swiadczenia-pozaplacowe,1,39,1.html (dostęp: 15.06.2024). |
39. | Dobska M., Prywatyzacja w sektorze usługowym, [w:] Transformacja w usługach. Sektor usług w Polsce w latach 1990–1999, red. K. Rogoziński, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2001. |
40. | Dominiak J., Wpływ pandemii COVID-19 na zmiany w sektorze usług w Polsce, „Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego” 2022, nr 36(2). DOI: 10.24917/20801653.362.8. |
41. | Dominik P., Społeczna odpowiedzialność biznesu jako istotny czynnik budowania dobrego wizerunku i przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa hotelarskiego, „Kwartalnik Naukowy Uczelni Vistula” 2016, nr 3(49). |
42. | Drela K., Malkowska A., Bera A., Tokarz-Kocik A., Instruments for managing the EU labour market in the face of the COVID-19 crisis, „European Research Studies Journal” 2021, nr 24(1). DOI: 10.35808/ersj/2006. |
43. | Drela K., Malkowska A., Tokarz-Kocik A., Bera A., The sensitivity of employment in the hotel industry to the COVID-19 pandemic: A case study of Poland, „Acta Scientiarum Polonorum Administratio Locorum” 2024, nr 23(2). DOI: 10.31648/aspal.9691. Encyklopedia PWN, https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/czynniki-produkcji;3890021. html (dostęp: 10.02.2024). |
44. | Frank-Miller E.G., Despard M., Grinstein-Weiss M., Covington M., Financial wellness programs in the workplace: Employer motivations and experiences, „Journal of Workplace Behavioral Health” 2019, nr 34. |
45. | Frąckiewicz E., Rudawska E., CRM jako narzędzie zarządzania relacjami z klientem na rynku usług, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2005. |
46. | Furtak R., Marketing partnerski na rynku usług, PWE, Warszawa 2003. |
47. | Galicki J., Zarządzanie wiedzą w przedsiębiorstwie usługowym, „Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Handlu i Usług w Poznaniu” 2011, nr 21. |
48. | Globalizacja usług. Outsourcing, offshoring i shared services centers, red. A. Szymaniak, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2008. |
49. | Gnusowski M., Usługodawca między pracodawcą a klientem, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu” 2010, nr (145) . Godgson M., Gann D.M., Phillips N., The Oxford Handbook of Innovation Management, Oxford University Press, Oxford 2014. |
50. | Grobelna A., Tokarz-Kocik A., Work–life balance and its importance for the work process in hospitality industry. A perspective of generation Y employees, Economic and Social Development: Book of Proceedings of 16th International Scientific Conference, Split 2016. |
51. | Grobelna A., Tokarz-Kocik A., Potential consequences of working and studying tourism and hospitality: The case of student’s burnout, Economic and Social Development: Book of Proceedings of 36th International Scientific Conference, Zagreb 2018. |
52. | Grönroos Ch., Service management and marketing. Managing the moments of truth in service competition, Lexington Books, Massachusetts 1990. |
53. | Guerrero D., Sandoval J., La responsabilidad social como generadora de valor empresarial: hacia la construcción de un modelo de balance social para las mipymes, „Revista UDCA” 2011, nr 14(2). |
54. | Gunay S., Kurtulmus B.E., COVID-19 social distancing and the US service sector: What do we learn?, „Research in International Business and Finance” 2021. DOI: 10.1016/j.ribaf.2020.101361. |
55. | GUS 2020, https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/kultura-turystyka-sport/turystyka/ turystyka-w-2020-roku,1,18.html (dostęp: 12.06.2022). |
56. | GUS 2022 https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/kultura-turystyka-sport/turystyka/ turystyka-w-2022–roku,1,20.html (dostęp: 12.06.2022). |
57. | Hannon G., M. Covington, M. Despard, E. Frank-Miller, M. Grinstein-Weiss, Employee financial wellness programs: A review of the literature and directions for future research, Center for social development Washinton University in St. Louis 2017. |
58. | Hosmer D., Lemeshow S., Sturdivant R., Applied logistic regression, John Wiley & Sons Inc., New Jersey 2013. |
59. | Hysa B., Zarządzanie różnorodnością pokoleniową, „Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej” 2016, nr 97. |
60. | Informacja turystyczna, red. A. Panasiuk, CH.Beck, Warszawa 2010. |
61. | Jajuga K., Koncepcja ryzyka i proces zarządzania ryzykiem, [w:] Zarządzanie ryzykiem, red. K. Jajuga, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007. |
62. | Janecki J., Ocena konsekwencji kryzysu pandemicznego COVID-19 w sektorze polskich przedsiębiorstw, „Studia BAS” 2022, nr 1(69), https://doi.org/10.31268/StudiaBAS.2022.04. |
63. | Jędrzejczyk I., Ekologiczne uwarunkowania i funkcje turystyki, Wydawnictwo Naukowe Śląsk, Katowice 1995. |
64. | Jurczuk A., Idea zrównoważonego rozwoju w hotelarstwie na przykładzie sieci Radisson Blu, [w:] Warsztaty z Geografii Turyzmu. Tom 10, red. J. Wojciechowska, M. Makowska- -Iskierka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2020, https://doi.org/ 10.18778/8220-355-4.13. |
65. | Kaźmierczak M., Zapłata S., Wpływ koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu na działalność projektową, „Przegląd Organizacji” 2021, nr 2. |
66. | Kłos A., Proekologiczne rozwiązania w obiektach hotelarskich, „Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych” 2013, nr 1(11). |
67. | Kłosiński K., Przemiany strukturalne w usługach rynkowych, Instytut Rynku Wewnętrznego i Konsumpcji, Warszawa 1997. |
68. | Kołodziejczak M., Zmieniająca się natura usług. Studium usług produkcyjnych w rolnictwie krajów Unii Europejskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2019. |
69. | Kołodziejczyk-Olczyk I., Zaangażowanie pracowników w różnym wieku, „Zarządzanie Zasobami Ludzkimi” 2014, nr 2. |
70. | Konsument na rynku usług, red. G. Rosa, C.H.Beck, Warszawa 2015. |
71. | Kopaliński W., Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych, Warszawskie Wydawnictwo Literackie, Warszawa 2003. |
72. | Kotler Ph., Marketing. Analiza, planowanie wdrażanie i kontrola, Felberg SJA, Warszawa 2001. |
73. | Kotler Ph., Armstrong G., Saunders J., Wong V., Marketing. Podręcznik europejski, PWE, Warszawa 2002. |
74. | Kowalczyk A., Nogalski B., Zarządzanie wiedzą. Koncepcje i narzędzia, Difin, Warszawa 2007. |
75. | Koźmiński A., Zarządzanie wiedzą, Wydawnictwo Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2008. |
76. | Król M.B., Learning by doing a pokolenie Z na przykładzie realizacji projektu „UPoluj kulturę!”, „Annales Universitatis Cracoviensis. Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia” 2019, nr 17. |
77. | Kuchta A., Quiet quitting w miejscu pracy. Na co menedżerowie powinni zwrócić uwagę? https://kadry.infor.pl/kadry/hrm/motywowanie/6297058,quiet-quitting-w-miejscu- pracy-na-co-zwrocic-uwage.html. (dostęp: 16.06.2024). |
78. | Kuźnar A., Usługi w handlu międzynarodowym, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń 2007. |
79. | Lambert S.J., Added benefits: The link between work-life benefits and organizational citizenship behavior, „Academy of Management Journal” 2000, nr 43(5). |
80. | Lange O., Ekonomia polityczna, PWN, Warszawa 1978. |
81. | Legrand W., Sloan P., Chen J., Sustainability in the hospitality industry. Principles of sustainable operations, Routledge 2013. |
82. | Liwiński J., Sztanderska U., Standardy zarządzania wiekiem w organizacjach, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Uniwersytet Warszawski, Warszawa 2013. Lotko M., Wieloaspektowość definiowania usług, „Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej” 2017, nr 105. |
83. | Maar D., Besson E., Kefi H., Fostering positive customer attitudes and usage intentions for scheduling services via chatbots, „Journal of Service Management” 2023, nr 34(2). |
84. | Malkowska A., Tokarz-Kocik A., Drela K. Bera A., Employee financial wellness programs (EFWPs) as an innovation in incentive systems of energy sector enterprises in Poland during the COVID-19 pandemic: Current status and development prospects, „Energies” 2022, nr 15(6). DOI: 10.3390/en15062102. |
85. | Małkowska-Borowczyk M., Negatywna koncepcja ryzyka w teorii i praktyce zarządzania, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu” 2012, nr 235. |
86. | Manczak I., Gruszka I., Przeciwdziałanie skutkom pandemii COVID-19 w turystyce. Analiza pola semantycznego, „Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society” 2021, nr 35. |
87. | Mansfield E., Podstawy mikroekonomii. Zasady, przykłady, zadania, AW „Placet”, Warszawa 2002. |
88. | Marketing usług, red. A. Styś, PWE, Warszawa 2003. |
89. | Marketing usług. Wybrane aspekty, red. J. Perenc, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2005. |
90. | Massalski M., Jak budować kapitał z Pokoleniem Y?, http://www.networkmagazyn.pl/ jak_budowac_kapital_z_pokoleniem_y (dostęp: 15.06.2024). |
91. | Matusek M., Zjawisko serwicyzacji przedsiębiorstw produkcyjnych – dwoistość usług w dostarczaniu zintegrowanych rozwiązań produktowo-usługowych, „Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej” 2018, nr 121. |
92. | Mazur J., Zarządzanie marketingiem usług, Difin, Warszawa 2001. |
93. | Mortazav H., Pirmouradi N., Soltani A., Corporate Social Responsibility, „Journal of Behavioral Sciences in Asia” 2013, nr 4. |
94. | Muster R., Pokolenie „Z” na współczesnym rynku pracy w opiniach pracodawców, „Humanizacja Pracy” 2020, nr 1. |
95. | Normann R., Przeformułowanie w biznesie. Jak mapa zmienia krajobraz, GWP, Gdańsk 2012. |
96. | Normann R., Service management. Strategy and leadership in service business, J. Wiley & Sons, New Jersey 1991. Normann R., Service management. Strategy and leadership in service business, J. Wiley & Sons, Hoboken 2001. O. Fatoki, Hotel employees’ pro-environmental behaviour: Effect of leadership behaviour, institutional support and workplace spirituality, „Sustainability” 2019, nr 25(4). OECD, The Sendee Economy, Paris 2000. |
97. | Oleński J., Ekonomika informacji, PWE, Warszawa 2001. |
98. | Opalińska A., W poszukiwaniu komunikacji między pracownikami a pracodawcami: analiza porównawcza pokoleń funkcjonujących na współczesnym rynku pracy, „Zeszyty Naukowe Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego w Zielonej Górze” 2018, nr 5(9). |
99. | Otto J., CRM – dobre relacje z klientem, „Marketing w Praktyce” 2001, nr 8. |
100. | Panasiuk A., Przyczynek do badań nad wpływem pandemii na stan gospodarki turystycznej, [w:] Turystyka w naukach społecznych, red. K. Nessel, Uniwersytet Jagielloński, Kraków 2020. |
101. | Panasiuk A., Szostak D., Tokarz A., Czynniki produkcji pocztowej, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2005. |
102. | Para A., CSR a idea zrównoważonego rozwoju w turystyce, [w:] Zrównoważony rozwój: debiut naukowy 2011, red. T. Jemczura, H. Kretek, Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, Racibórz 2012. |
103. | Pawlak Z., Personalna funkcja firmy, Poltext, Warszawa 2003. |
104. | Payne A., Marketing usług, PWE, Warszawa 2002. |
105. | Petrykowska J., Marketing partnerski a CRM, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług” 2009, nr 41. |
106. | Pluta-Olearnik M., Marketing usług, PWE, Warszawa 1993. |
107. | Podhorodecka K., Bąk-Filipek E., Zmiany na rynku pracy w sektorze turystycznym w Polsce w dobie pandemii COVID-19, „Rynek Pracy” 2022, nr 182(3). |
108. | Polarczyk K., Wynik pracy podstawą definicji i klasyfikacji usług oraz sfery usług, „Ruch prawniczy, ekonomiczny i socjologiczny” 1971, nr 1. |
109. | Porter M., Kramer M., Tworzenie wartości dla biznesu i społeczeństwa, „Harvard Business Review Polska” 2011, nr 5(99). |
110. | Przedsiębiorstwo usługowe. Ekonomika, red. B. Filipiak, A. Panasiuk, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008. |
111. | Przedsiębiorstwo usługowe. Zarządzanie, red. B. Filipiak, A. Panasiuk, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008. |
112. | Raport GUS, Polska w liczbach 2023, GUS, Warszawa 2023. |
113. | Raport GUS, Wpływ pandemii COVID-19 na koniunkturę gospodarczą – oceny i oczekiwania (dane szczegółowe oraz szeregi czasowe), GUS, Warszawa 2022. |
114. | Raport portalu Cash 2021, Kurs na financial wellness. Jak firmy mogą wspierać komfort finansowy pracowników, https://hvacpr.pl/wiadomosci/kierunek-na-financial-wellness- jakich-benefitow-poszukuja-dzis-pracownicy (dostęp: 27.05.2024). |
115. | Raport wynagrodzeń. Business Services 2023, https://www.grafton.pl/pl/raport-wynagrodzen- w-sektorze-bss-2023 (dostęp: 16.06.2024). |
116. | Regan W.J., The service revolution, „Journal of Marketing” 1963, nr 27(3). |
117. | Rogoziński K., Service dominant logic – intelektualny przekręt?, „Ekonomiczne Problemy Usług” 2018, nr 130(1). |
118. | Rogoziński K., Deregulacja w sektorze usług, [w:] Transformacja w usługach. Sektor usług w Polsce w latach 1990–1999, red. K. Rogoziński, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2001. |
119. | Rogoziński K. et al., Zarządzanie usługami, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2017. |
120. | Rogoziński K., Nowy marketing usług, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2000. |
121. | Rogoziński K., Usługi rynkowe, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2000. |
122. | Rogoziński K., Zarządzanie organizacją usługową – próba wypełnienia luki poznawczej, „Współczesne Zarządzanie” 2007, nr 3. |
123. | Rokicki A., Nogalski B., Service management as a subdiscipline of management science, „Central European Management Journal” 2021, nr 29(3). |
124. | Romeike F., Lexikon Risiko – Management, Wiley-VCH Verlag, Weinheim 2004. |
125. | Rosa G., Wpływ pandemii COVID-19 na preferencje podróżnych w transporcie kolejowym, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2023. |
126. | Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 20 września 2018 r. w sprawie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych oraz dyscyplin artystycznych (Dz.U. z 2018 r., poz. 1818). |
127. | Rynek hotelarski w Polsce, Raport 2022, https://www.horecanet.pl/rynek-hotelarski-w- -polsce-raport/ (dostęp: 11.04.2024). |
128. | Sawińska A., Sidorkiewicz M., Wybrane uwarunkowania funkcjonowania obiektów typu spa na przykładzie Hotelu Aquarius SPA, „Ekonomiczne Problemy Turystyki” 2013, nr 4. |
129. | Say J.B., Traktat o ekonomii politycznej, PWN, Warszawa 1960. |
130. | Sekuła Z., Motywowanie do pracy. Teorie i instrumenty, PWE, Warszawa 2008. |
131. | Sierpińska M., Jachna T., Metody podejmowania decyzji finansowych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2020. |
132. | Skąpska E., Racjonalność gospodarowania: perspektywa usług, CeDeWu 2019. |
133. | Skórska A., Wiedzochłonne usługi biznesowe w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Katowice 2012. |
134. | Slywotzky A., Morrison D., Andelman B., Strefa zysku. Strategiczne modele działalności, PWE, Warszawa 2000. |
135. | Smith A., Badania nad naturą i przyczynami bogactwa narodów, Wydawnictwo Naukowe PWN, War szawa 2024. |
136. | Smolbik-Jęczmień A., Żarczyńska-Dobiesz A., Zróżnicowane podejście do rozwoju zawodowego wśród przedstawicieli pokoleń koegzystujących na rynku pracy, „Zarządzanie Zasobami Ludzkimi” 2017, nr 3–4. |
137. | Snopko J., Nowoczesne systemy motywacyjne pracodawców i pracobiorców, „Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie” 2014, nr 1(8). |
138. | Sobków C., Podstawy zarządzania, Wyższa Szkoła Humanistyczno-Ekonomiczna we Włocławku, Włocławek 2003. |
139. | Solarz J., Waliszewski K., Całościowe zarządzanie ryzykiem systemowym. Pandemia COVID-19, edu-Libri, Kraków–Legionowo 2020. |
140. | Sowińska-Milewska D., Pracuję w zespole wielopokoleniowym, Stowarzyszenie Trenerskie Organizacji Pozarządowych, Warszawa 2023. |
141. | Spychalski G., Zarys historii myśli ekonomicznej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1999. |
142. | Starzenie się ludności, rynek pracy i finanse publiczne w Polsce, Instytut Badań Strukturalnych, Warszawa 2017, https://ibs.org.pl/wp-content/uploads/2022/12/Starzenie- -sie-ludnosci-rynek-pracy-i-finanse-publiczne-w-Polsce-1.pdf (dostęp: 15.06.2024). |
143. | Sudomir B., Młode pokolenie w mediach społecznościowych, „Wybrane Problemy Zarządzania” 2020. |
144. | Szczepanik E., Ryzyko w działalności gospodarczej, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Menedżerskiej w Warszawie, Warszawa 2010. |
145. | Szymańska E., Procesy innowacyjne przedsiębiorstw świadczących usługi w zakresie organizacji imprez turystycznych, Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej, Białystok 2013. |
146. | Szymańska E., Serwicyzacja gospodarki jako źródło jej transformacji. Optimum, „Studia Ekonomiczne” 2015, nr 1(73). |
147. | Świątkowski A.M., Warunki rozwoju i wpływ sztucznej inteligencji na pracę, zatrudnienie i inne niektóre prawnie nieuregulowane w Unii Europejskiej zagadnienia społeczne, technologiczne i gospodarcze, „Roczniki Administracji i Prawa” 2021, nr 21. |
148. | Taylor S., Płynność zatrudnienia: Jak zatrzymać pracowników w firmie, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2006. |
149. | Thlon M., Charakterystyka i klasyfikacja ryzyka w działalności gospodarczej, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie” 2013, nr 902(02). |
150. | Tokarz A., Ekonomika usług, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2003. |
151. | Tokarz-Kocik A., Eco-friendly solutions in hotels as an example of CSR activities: A case study of hotels in Poland, [w:] A Sustainable Green Future: Perspectives on energy, economy, industry, cities and environment, red. S. Oncel, Springer Nature Switzerland AG, 2023. |
152. | Tokarz-Kocik A., Procesy demograficzne jako determinanta zachowań pracodawców w branży hotelarskiej w Polsce, „Marketing i Rynek” 2016, nr 3. |
153. | Tokarz-Kocik A., Ryzyko motywacyjne w gospodarowaniu kapitałem ludzkim w hotelarstwie. Ujęcie ekonomiczne, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2017. |
154. | Tokarz-Kocik A., Bera A., Drela K., Malkowska A., The impact of the COVID-19 pandemic on the labour market in the hotel industry. Selected conditions in Poland, „Sustainability” 2023, nr 15(6). DOI: 10.3390/su15064886. |
155. | Tulloch J., Building a successful workplace financial wellness program, employers as caretakers. International society of certified employee benefit specialists, „Benefits Quarterly” 2018, nr 34(3). |
156. | Urbanowska-Sojkin E., Zarządzanie ryzykiem wobec wyzwań z otoczenia, „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu” 2014, nr 366. |
157. | Usługi w gospodarce rynkowej, red. I. Rudawska, PWE, Warszawa 2009. |
158. | Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych (Dz.U. 1997 Nr 133, poz. 884 z późn. zm.; tekst jednolity Dz.U. z 2020 r., poz. 2211). |
159. | Vargo S.L., Lusch R., Service-dominant logic: What it is, what it is not, what it might be, [w:] The service- dominant logic of marketing, red. R. Lusch, S.L. Vargo, Routledge 2014. |
160. | Vladev I., Vladeva R., The demographic problem-one of the main problems of contemporary, „Acta Scientifica Naturalis” 2020, nr 7(2). |
161. | Ward S., Chapman C, Transforming project risk management into project uncertainty management, „International Journal of Project Management” 2003, nr 21(2). |
162. | Warwas I., Wiktorowicz J., Jawor-Joniewicz A., Kapitał ludzki a zarządzanie wieloma pokoleniami w organizacji, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2018. |
163. | Wiatrak A.P., Organizacje sieciowe – istota ich działania i zarządzania, „Współczesne zarządzanie” 2003, nr 3. |
164. | World Trade Report 2005, WTO, Geneva 2005. |
165. | Wosiek R., Innowacje w usługach: nowy paradygmat w dobie obecnej rewolucji technologicznej. Studia Ekonomiczne 2018, nr 352. |
166. | Woszczyk P., Gawron M., Nowe trendy, stare przyzwyczajenia. Zarządzanie wielopokoleniowe w polskich przedsiębiorstwach, „Zarządzanie Zasobami Ludzkimi” 2014, nr 5. |
167. | Wróbel A., Międzynarodowa wymiana usług, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2009. |
168. | Współczesna ekonomika usług, red. S. Flejterski, A. Panasiuk, J. Perenc, G. Rosa, Wydawnictwo NaukowePWN, Warszawa 2005. |
169. | Wybrane uwarunkowania rozwoju usług, red. M. Pluta-Olearnik, S.Wrona, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2014. |
170. | Zarządzanie marketingowe, red. G. Rosa, CH. Beck, Warszawa 2012. |
171. | Zarządzanie ryzykiem, red. K. Jajuga, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009. |
172. | Zeller P., Identyfikacja funkcjonalnych obszarów zarządzania przedsiębiorstwem usługowym na podstawie analizy dorobku marketingu usług, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu” 2010, nr 145. |
173. | Zeller P., Produkt w usługach edukacyjnych – sposób definiowania i konsekwencje dla działań marketingowych, [w:] Marketingowe zarządzanie szkołą wyższą, red. G. Nowaczyk, P. Lisiecki, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bankowej, Poznań 2006. |
174. | Zhao X.R., Ghiselli R., Law R., Ma J., Motivating frontline employees: Role of job characteristics in work and life satisfaction, „Journal of Hospitality and Tourism Management” 2016, nr 27. |
175. | Żarczyńska-Dobiesz A., Chomątowska B., Pokolenie „Z” na rynku pracy – wyzwania dla zarządzania zasobami ludzkimi, „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu” 2014, nr 350. |
176. | Netografia |
177. | Aquatechnika.com.pl, Zagospodarowanie wody deszczowej, https://aquatechnika.com.pl/ pl/zagospodarowanie-wody-deszczowej (dostęp: 11.04.2024). |
178. | Bank Światowy, https://data.worldbank.org/indicator/NV.SRV.TOTL.ZS?end=2021&lo�- cations=PL-UA-DE-EU-US&start=1987&view=chart (dostęp: 30.04.2024). |
179. | Bankier.pl, https://www.bankier.pl/wiadomosc/Po-raz-pierwszy-w-historii-na-swiecie- -jest-wiecej-seniorow-niz-dzieci-8387793.html (dostęp: 4.07.2024). |
180. | Globenergia.pl, Nowoczesna technologia pomp ciepła w hotelu, https://globenergia.pl/ nowoczesna-technologia-pomp-ciepla-w-hotelu (dostęp: 11.04.2024). |
181. | Aquariusspa.pl, Hotel spa nad morzem, https://www.aquariusspa.pl/pl/hotel-spa-nad- -morzem/ (dostęp: 11.04.2024). |
182. | Aquariusspa.pl, Hotel przyjazny środowisku, https://www.aquariusspa.pl/pl/hotel-spa- -nad-morzem/hotel-przyjazny-srodowisku (dostęp 11.04.2024). |
183. | E-hotelarz.pl, Radisson Blu Resort w Świnoujściu wyróżniony za działania proekologiczne, https://www.e-hotelarz.pl/artykul/41993/radisson-blu-resort-w-swinoujsciu-wyrozniony- za-dzialania-proekologiczne/ (dostęp: 11.04.2024). |
184. | Ekouniejow.pl, https://www.ekouniejow.pl (dostęp: 11.04.2024). |
185. | Erp-recycling.org, https://www.erp-recycling.org (dostęp: 11.04.2024). |
186. | Geotermia-uniejow.pl, https://www.geotermia-uniejow.pl (dostęp: 11.04.2024). |
187. | Hoteluniejow.pl, https://www.hoteluniejow.pl (dostęp: 11.04.2024). |
188. | Inwestycje.pl, 53% Polaków nie gromadzi oszczędności głównie z powodu niewystarczających dochodów, https://inwestycje.pl/gospodarka/53-polakow-nie-gromadzi-oszczednosci- glownie-z-powodu-niewystarczajacych-dochodow (dostęp: 3.06.2024). |
189. | Kuchniamoekularna.pl, https://www.kuchniamolekularna.pl. (dostęp: 11.04.2024). |
190. | Magazyn.travelist.pl, Zero waste w turystyce – wypoczynek w zgodzie z naturą, https:// magazyn.travelist.pl/zero-waste-w-turystyce-wypoczynek-w-zgodzie-z-natura (dostęp: 11.04.2024). |
191. | https://openscholarship.wustl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1595&context=csd_research (dostęp: 17.06.2024). |
192. | https://www.orbis.pl/o-firmie (dostęp: 11.04.2024). |
193. | Orbis.pl, Zrównoważony rozwój, https://www.orbis.pl/zrownowazony-rozwoj (dostęp: 11.04.2024). |
194. | Orbis.pl, Zrównoważony rozwój planet, https://www.orbis.pl/zrownowazony-rozwoj#planet- 21 (dostęp: 11.04.2024). |
195. | PARP, https://www.parp.gov.pl/csr#csr (dostęp: 4.07.2024). |
196. | Portalcash.pl, Dla pracodawcy, https://www.portalcash.pl/dla-pracodawcy (dostęp: 3.06.2024). |
197. | Portalcash.pl, Edukacja finansowa, https://www.portalcash.pl/edukacja-finansowa (dostęp: 3.06.2024). |
198. | Prawo.pl, GUS: Kapitał ludzki w Polsce w latach 2018–2022, https://www.prawo.pl/kadry/ gus-kapital-ludzki-w-polsce-w-latach-20182022,524284.html (dostęp: 15.06.2024). |
199. | Prawo.pl, Kiedy Polacy przechodzą na emeryturę, https://www.prawo.pl/kadry/kiedy-polacy- przechodza-na-emeryture,521186.html (dostęp: 15.06.2024). |
200. | PZU, Raport roczny 2021, https://raportroczny2021.pzu.pl/pl/ (dostęp: 27.05.2024). |
201. | PZU, Raport roczny 2022, https://raportroczny2022.pzu.pl/pl/ (dostęp: 27.05.2024). |
202. | Sentione, Chatboty w branży turystycznej, https://sentione.com/pl/blog/chatboty-w-branzy- turystycznej (dostęp: 4.07.2024). |
203. | Radissonhotels.com, About us, https://www.radissonhotels.com/en-us/corporate/about-us (dostęp: 11.04.2024). |
204. | https://www.radissonhotels.com/pl-pl/hotele/radisson-blu-szczecin (dostęp: 11.04.2024). Radissonhotels.com, Odkryj Polskę, https://www.radissonhotels.com/pl-pl/hotele-oferty/ odkryj-swoj-kraj-polska (dostęp: 11.04.2024). |
205. | Radissonhotels.com, Hotel sustainable stays, https://www.radissonhotels.com/en-us/ corporate/responsible-business/sustainablestays (dostęp: 11.04.2024). |
206. | Waszaturystyka.pl, Radisson Blu Resort w Świnoujściu dba o środowisko, https:// www.waszaturystyka.pl/radisson-blu-resort-w-swinoujsciu-dba-o-srodowisko (dostęp: 11.04.2024). |
207. | WorldOMeters, https://www.worldometers.info/coronavirus (dostęp: 15.05. 2024). |
208. | Wynagrodzenia.pl, Podsumowanie ogólnopolskiego badania wynagrodzeń OBW w 2023 roku, https://wynagrodzenia.pl/artykul/podsumowanie-ogolnopolskiego- -badania-wynagrodzen-obw-w-2023-roku (dostęp: 16.05.2024). |