Autoren: |
Renata
Knap
Uniwersytet Szczeciński Katarzyna Włodarczyk Uniwersytet Szczeciński |
Schlüsselbegriffe: | konsumpcja ryby i produkty rybne ekologiczne motywy decyzji konsumentów |
Veröffentlichungsdatum der gesamten Ausgabe: | 2016 |
Seitenanzahl: | 12 (165-176) |
Klasyfikacja JEL: | D19 Q18 |
1. | Analizy rynkowe. Rynek ryb stan i perspektywy (2004–2014). Warszawa: IERiGŻ. |
2. | Apetyt Polaków na ryby i owoce morza ze zrównoważonych połowów. Wyniki badania konsumentów z Polski (2014). Pobrane z: https://www.msc.org/publikacje (26.11.2015). |
3. | Ashe, F., Bjørndal, T. (1999). Demand Elasticities for Fish and Seafood. A Review, Globefish Special Series, 9. |
4. | Ashe, F., Bjørndal, T., Gordon, D.V. (2005). Demand Structure for Fish. SNF Working Paper, 37/05. |
5. | Budżety gospodarstw domowych 2014 – tablice przeglądowe 2000–2014. GUS. Pobrane z: http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/warunki-zycia/dochody-wydatki-i-warunki-zycia-ludnosci/budzety-gospodarstw-domowych-w-2014-r-,9,9.html (26.11.2015). |
6. | Bywalec, C., Rudnicki, L. (1992). Podstawy teorii i metodyki badania konsumpcji. Kraków: Wyd. AE w Krakowie. |
7. | FAO (2014). Food Outlook, October 2014. Rome. |
8. | FAO (2015). Food Outlook, May 2015. Rome. |
9. | FAOSTAT. Pobrane z: http://faostat.fao.org/site/291/default.aspx (28.11.2015). |
10. | Hryszko, K. (2013). Polacy nadal jedzą mało ryb. Szanse na znaczący wzrost spożycia są niewielkie. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Pobrane z: http://www.biznes.newseria.pl/news/polacy_nadal_jedza_malo,p1522677165 (26.11.2015). |
11. | Kiełczewski, D. (2004). Konsumpcja a perspektywa trwałego i zrównoważonego rozwoju. Białystok: Wyd. Uniwersytetu w Białymstoku. |
12. | Knap, R. (2011). Światowy handel rybami i produktami rybnymi. Teoretyczne przesłanki i realne uwarunkowania rozwoju. Szczecin: Wyd. Naukowe US. |
13. | Knap, R. (2012). Ekologiczne uwarunkowania zachowań konsumentów na rynku ryb i produktów rybnych. Handel Wewnętrzny, maj–czerwiec, 385–394. |
14. | Kulikowski, T. (2012). Konsumpcja ryb i produktów rybnych w świetle danych statystycznych i ankietowych. Pobrane z: http://www.lgropolszczyzna.pl/pobierz/prezentacja_1_tomasz_kulikowski.pdf (26.11.2015). |
15. | Rośnie spożycie ryb i owoców morza (2013). Pobrane z: http://www.dlahandlu.pl/analiza--rynku/rosnie-spozycie-ryb-i-owocow-morza,41321.html (26.11.2015). |
16. | Seafood Study 2015 (2015). Pobrane z: http://www.rybyznorwegii.pl/Downloads/Seafood--study-2015 (26.11.2015). |
17. | Seale, J., Regmi, A., Bernstein, J. (2003). International Evidence on Food Consumption Patterns. US Department of Agriculture, Technical Bulletin, 3, 1904. |
18. | UNCTADstat. Pobrane z: http://unctadstat.unctad.org/wds/ReportFolders/reportFolders.aspx(28.11.2015). |
19. | Włodarczyk, K. (2013). Rynkowe zachowania polskich konsumentów w dobie globalizacji konsumpcji. Toruń: Wyd. Adam Marszałek. |