Autoren: |
Mirosława Marzena
Nowak
Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach Filia w Piotrkowie Trybunalskim Agata Bury Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach Filia w Piotrkowie Trybunalskim |
Schlüsselbegriffe: | problemy ekologiczne środowisko rolnictwo przemysł spożywczy sektor rolno-spożywczy |
Veröffentlichungsdatum der gesamten Ausgabe: | 2017 |
Seitenanzahl: | 11 (217-227) |
Klasyfikacja JEL: | Q15 Q53 Q59 |
1. | Anielak, A.M. (2008). Gospodarka wodno-ściekowa przemysłu mleczarskiego. Agro Przemysł, 2, 57–59. |
2. | Banu, J.R., Anandan, S., Kaliappan, S., Yeom, I.T. (2008). Treatment of Dairy Wastewater Using Anaerobic and Solar Photocatalytic Methods. Solar Energy, 82, 812–819. |
3. | Biegańska, J. (2007). Zlokalizowanie zanieczyszczenia środowiska pestycydami oraz niekonwencjonalne metody ich likwidacji. Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych, 33, 27–33. |
4. | Błaszczyk, K., Krzyśko-Łupicka, T. (2014), Przegląd metod badania osadów ściekowych stosowanych w Polsce. Inżynieria i Ochrona Środowiska, 17 (1), 117–133. |
5. | Bobrecka-Jamro, D., Janowska-Miąsik, E. (2014). Zanieczyszczenia gazowe środowiska pochodzące z rolnictwa i strategie ich ograniczania. Fragmenta Agronomica, 31 (3), 30–40. |
6. | Bohdziewicz, J., Kuglarz, M., Kwarciak-Kozłowska, A. (2011). Intensyfikacja fermentacji metanowej odchodów zwierzęcych w wyniku dodatku bioodpadów kuchennych. Proceedings of ECOpole, 5 (1), 191–196. |
7. | Brodowska, M.S., Kaczor, A. (2007). Wpływ nawożenia azotem na zakwaszenie gleb. Proceedings of ECOpole, 1 (1/2), 97–101. |
8. | Bujanowicz-Haraś, B. (2007). Wybrane problemy ekologiczne na obszarach wiejskich w kontekście rozwoju zrównoważonego. Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych, 33, 162–167. |
9. | Dajnowiec, F., Zander, Z. (2013). Współczesne techniki przetwarzania serwatki – przegląd literaturowy. Przegląd Mleczarski, 1, 35–37. |
10. | Daniel, Z., Juliszewski, T., Kowalczyk, Z., Malinowski, M., Sobo, Z,. Wrona, P. (2012). Metoda szczegółowej klasyfi kacji odpadów z sektora rolniczego i rolno-spożywczego. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich, 2 (IV), 141–152. |
11. | Jezierska-Tys, S., Frąc, M. (2008). Badanie nad wpływem osadu z oczyszczalni ścieków mleczarskich na aktywność mikrobiologiczną i biochemiczną gleby. Acta Agrophysica, 3, 14–25. |
12. | Juszczyk, S., Nowak, M.M. (2014). Poziom i zróżnicowanie kosztów ochrony środowiska w spółdzielniach mleczarskich. Roczniki Naukowe SERiA, XVI (3), 115–119. |
13. | Juśko-Kowalczyk, A. (2009). Przegląd technologii produkcji biogazu. Czysta Energia, 9 (95), 248–251. |
14. | Kałuża, H. (2009). Świadomość ekologiczna rolników a zrównoważony rozwój rolnictwa. Journal of Agribusiness and Rural Development, 3 (13), 63–71. |
15. | Karczewska, A., Kabała, C. (2010). Gleby zanieczyszczone metalami ciężkimi i arsenem na Dolnym Śląsku – potrzeby i metody rekultywacji. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Rolnictwo, XCVI (576), 59–80. |
16. | Kasztelan, A. Kierepka, M. (2014). Oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA, XVI (2), 109–116. |
17. | Kazimierczak, R., Skąpska, W., Rembiałowska, E. (2010). Ocena świadomości ekologicznej oraz postaw prośrodowiskowych wśród rolników ekologicznych i konwencjonalnych w powiecie grajewskim. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 55 (3), 171–178. |
18. | Lipiński, W. (2004). Stan zakwaszenia gleb w Polsce i zapotrzebowanie na nawozy wapniowe. Nawozy i Nawożenie, 3 (8), 27–50. |
19. | Maćkowiak, C. (2000). Gnojowica jej właściwości i zasady stosowania z uwzględnieniem ochrony środowiska. W: Materiały szkoleniowe 75/00 (s. 5–30). Puławy: IUNG. |
20. | Mercik, S. (1998). Trendy w poziomie stosowania nawozów mineralnych w krajach Unii Europejskiej i w Polsce. Wieś Jutra, 5 (5), 2–7. |
21. | Mickiewicz, A., Mickiewicz, B. (2014). Stosowanie środków produkcji w świetle nowych zasad integrowania ochrony roślin. Roczniki Naukowe SERiA, XVI (5), 160–168. |
22. | Nazarkiewicz, M., Kaniuczak, J. (2012). Wpływ wapnowania i nawożenia mineralnego na odczyn, kwasowość hydrolityczną, wymienną oraz zawartość glinu wymiennego w glebie płowej. Roczniki Gleboznawcze, LXIII (1), 43–48. DOI: 10.2478/v10239-012-0012-5. |
23. | Nowak, M.M. (2014). Wykorzystanie odpadów z przemysłu mleczarskiego jako element ekologistyki. Logistyka, 6, 13612–13617 [CD.] |
24. | Nowak, M.M., Szewczyk, Z. (2015). Zastosowanie wybranych odpadów z rolnictwa i przemysłu spożywczego jako element ekologistyki. W: K. Pieniak-Lendzion, A. Marcysiak, T. Nowogródzka (red.), Współczesny marketing i logistyka – innowacyjne rozwiązania (s. 323–344). Siedlce: Wydawnictwo Diecezji Siedleckiej UNITAS. |
25. | Pawlak, J. (2008). Technologia produkcji zwierzęcej a środowisko naturalne. Problemy Inżynierii Rolniczej, 4, 85–91. |
26. | Pilarska, A., Pilarski, K., Dach, J., Boniecki, P., Dobrzański, K. (2014). Nowoczesne metody oraz perspektywy zagospodarowania nawozów naturalnych. Technika Ogrodnicza Rolnicza Leśna, 2, 9–11. |
27. | Piwowar, A. (2015). Zużycie nawozów wapniowych w Polsce a potrzeby wapnowania gleb. Technika Ogrodnicza Rolnicza Leśna, 1, 24–26. |
28. | Rachwał, A. (2011). Aspekty środowiska w intensywnej produkcji drobiarskiej. Hodowca Drobiu, 3, 24–27. |
29. | Rauba, M. (2015). Zrównoważona gospodarka nawozami naturalnymi na obszarach wiejskich na przykładzie wybranych gmin województwa podlaskiego. Studia i Prace WNEiZ US, 40 (2), 263–272. DOI: 10.18276/sip.2015.40/2-21. |
30. | Romaniuk, W., Domasiewicz, T., Karbowy, A., Wardal, W.J. (2009). Ograniczenie wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko. Inżynieria Rolnicza, 1 (110), 233–242. |
31. | Smoczyński, S., Skibniewska, K. (1996). Azotany i azotyny jako higieniczny problem jakości żywności. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 440, 361–365. |
32. | Wytyczne w zakresie wykorzystania produktów ubocznych oraz zalecanego postępowania z odpadami w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym (2010). Warszawa: MRiRW Instytut Technologiczno-Przyrodniczy Falenty. Listopad. |