Autorzy: |
Iwona
Kowalczuk
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Marzena Jeżewska-Zychowicz Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie |
Słowa kluczowe: | innowacyjność zachowania konsumentów rynek żywności |
Data publikacji całości: | 2016 |
Liczba stron: | 10 (177-186) |
Klasyfikacja JEL: | D12 O31 |
1. | Babicz-Zielińska, E., Jeżewska-Zychowicz, M., Laskowski, W. (2010). Postawy i zachowania konsumentów w stosunku do żywności wygodnej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (71), 141–153. |
2. | Choo, H., Chung, J.E., Pysarchik, D.T. (2004). Antecedents to New Food Product Purchasing Behavior Among Innovator Groups in India. European Journal of Marketing, 38 (5/6), 608–625. |
3. | Citrin, A.V., Sprott, D.E., Silverman, S.N., Stem, D.E. (2000). Adoption of Internet Shopping: The Role of Consumer Innovativeness. Journal of Industrial Management & Data Systems, 100 (7), 294–300. |
4. | Goldsmith, R.E., Flynn, L.R. (1992). Identifying Innovators in Consumer Product Markets. European Journal of Marketing, 26 (12), 42–55. |
5. | Gutkowska, K. (2011). Innowacyjność konsumentów wobec produktów żywnościowych jako warunek rozwoju rynku żywności. Konsumpcja i Rozwój, 1, 108–119. |
6. | Gutkowska, K., Ozimek, I. (2005). Wybrane aspekty zachowań konsumentów na rynku żywności – kryteria zróżnicowania. Warszawa: Wyd. SGGW. |
7. | Hurt, H.T., Joseph, K., Cook, C.D. (1977). Scales for Measurement of Innovativeness. Human Communication Research, 4 (1), 58–65. |
8. | Jeżewska-Zychowicz, M., Kowalczuk, I. (2009). Uwarunkowania innowacyjności polskich konsumentów. Handel Wewnętrzny, 3, 34–45. |
9. | Kosicka-Gębska, M., Tul-Krzyszczyuk, A., Gębski, j. (2009). Handel detaliczny żywnością w Polsce. Warszawa: Wyd. SGGW. |
10. | Kowalczuk, I. (2011). Innowacyjna żywość w opinii producentów i konsumentów. Warszawa: Wyd. SGGW. |
11. | Kusińska, A. (2006). Ewolucja postaw wobec produktów żywnościowych w świetle typologii konsumenta z lat 1987–2006. Handel Wewnętrzny, 6, 87–91. |
12. | Ling, S.S., Pysarchik, D.T., C hoo, H.J. (2005). Adopters of New Food Products in India. Marketing Intelligence & Planning, 22 (4), 371–391. |
13. | Mazurek-Łopacińska, K. (2003). Zachowania nabywców i ich konsekwencje marketingowe. Warszawa: PWE. |
14. | McCarthy, M., O’Sullivan, C., O’Reilly S. (1999). Pre-identification of First Buyers of a New Food Product. British Food Journal, 101 (11), 842–856. |
15. | Robertson, T.S., Kennedy, J .N. ( 1998). Prediction of Consumer Innovators: Application of Multiple Discriminates Analysis. Journal of Marketing Research, 5, 64–69. |
16. | Roerich, G. (2004). Consumer Innovativeness: Concepts and Measurements. Journal of Business Research, 57 (6), 671–677. |
17. | Rogers, E.M. (1995). Diffusion of Innovations. New York: The Free Press. |
18. | Steenkamp, J.E.M., Hofstede, F.T. (2002). International Market Segmentation: Issues and Perspectives. International Journal Of Research and Marketing, 19 (3), 185–213. |
19. | Steenkamp, J.E.M., Hofstede, F .T., Wedel, M . ( 1990). A Cross-National Investigation into the Individual and National Cultural Antecedents of Consumer Innovativeness. Journal of Marketing, 63 (2), 55–69. |
20. | Stenka, I. (2009), Akceptacja żywności funkcjonalnej przez młodych konsumentów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (65), 218–226. |