Rok wydania: | 2025 |
Dziedzina: | Dziedzina nauk społecznych |
Dyscyplina: | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna |
Słowa kluczowe: | logistyka usług turystyka procesy transportowe w turystyce |
Autorzy: |
Daniel
Szostak
![]() Uniwersytet Szczeciński |
Wersja elektroniczna publikacji dostępna na licencji CC BY-SA 4.0 po 12 miesiącach od daty wprowadzenia do obrotu: październik 2025
Wersję drukowaną publikacji można nabyć w sklepie Wydawnictwa Naukowego Uniwersytetu Szczecińskiego: wn.usz.edu.pl/sklep/
Monografia „Logistyka w działalności turystycznej – wybrane zagadnienia” koncentruje się na kluczowej roli logistyki i jej procesów w sektorze turystycznym, uwzględniając jej znaczenie zwłaszcza w procesach transportowych i przewozowych, a także w funkcjonowaniu hotelarstwa i gastronomii. W monografi i omówione zostało miejsce logistyki w turystyce, podkreślając jej wpływ na efektywność zarządzania ruchem turystycznym, zaopatrzenie i obsługą klientów. Przeprowadzono również analizę, w jaki sposób planowanie i organizacja logistyczna przyczyniają się do poprawy jakości usług turystycznych, redukcji kosztów oraz optymalizacji procesów operacyjnych. Druga część pracy poświęcona została charakterystyce procesów transportowych w turystyce. Dokonano analizy różnych form transportu wykorzystywanego w podróżach turystycznych, ich logistyce oraz wyzwaniom związanym z organizowaniem przewozów turystycznych. Omówiono znaczenie transportu w kształtowaniu dostępności do atrakcji turystycznych, a także wpływ nowoczesnych rozwiązań transportowych na optymalizację ruchu turystycznego. Ostatnia część dotyczy logistyki w hotelarstwie i gastronomii; poruszono w niej zagadnienia związane z zarządzaniem łańcuchem dostaw, magazynowaniem, dystrybucją i sprzedażą usług. Szczególną uwagę zwrócono na doświadczenia klientów oraz na ekologiczne i zrównoważone rozwiązania w branży HoReCa. Monografi a jako całość przedstawia logistykę jako element kluczowy wpływający na rozwój turystyki, wskazując na jej strategiczne znaczenie dla konkurencyjnych przedsiębiorstw i regionów działających w tym sektorze.
1. | Abt S. (1996), Systemy logistyczne w gospodarowaniu. Teoria i praktyka logistyki, Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań. |
2. | Abt S. (2000), Logistyka ponad granicami, Biblioteka Logistyka, Poznań. |
3. | Altkorn J. (1995), Marketing w turystyce, PWE, Warszawa. |
4. | Banaszyk P., Gołembska E. (2020), Logistyka w biznesie międzynarodowym, Wydawnictwo WNT, Warszawa. |
5. | Banaś K. (2024), Jak efektywnie wykorzystać media społecznościowe w branży noclegowej?, “Hotelarz”, nr 8, s. 36–39. |
6. | Bardi J.A. (2003), Hotel front offi ce management, John Wiley&Sons Inc., New Jersey. |
7. | Batorski J. (2013), Instrumenty zarządzania kryzysowego w przedsiębiorstwie turystycznym. Perspektywa organizacyjnego uczenia się, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków. |
8. | Baworowski J., Popiacki M. (1985), Hotelarstwo, część 1, WSiP, Warszawa. |
9. | Bąkowska-Morawska U. (2014), Turystyczne łańcuchy dostaw. Kierunki doskonalenia i zmian, „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu” nr 359. |
10. | Bentyn Z. (2013), Logistyka w gospodarce turystycznej, Poznań. |
11. | Biesok G. (2021) (red.), Logistyka usług, CeDeWu, Warszawa. |
12. | Blaik P. (1997), Logistyka, PWE, Warszawa. |
13. | Błądek Z. (1993), Wyposażenie obiektów hotelarskich, Zrzeszenie Polskich Hoteli Turystycznych, Warszawa. |
14. | Błądek Z. (2001), Hotele. Programowanie, projektowanie, wyposażanie, Palladium s.c. Architekci |
15. | Błądek, Manikowski, Poznań. |
16. | Borek D., Zawistowska H. (2021), Prawo turystyki. Podręcznik, ODDK, Gdańsk. |
17. | Bowersox D.J. (1978), Logistical Management, Systems Integration of Physical Distribution Management and Materials Management, McMillan Publishing Co. Inc. New York. |
18. | Brdulak H. (2012) (red.), Logistyka przyszłości, PWE, Warszawa. |
19. | Brojak-Trzaskowska M. (2012), Determinanty innowacyjnego rozwoju przedsiębiorstw na przykładzie wybranych rodzajów usług, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin. |
20. | Brzeziński M., Szymonik A. (2024), Decyzje logistyczne. Teoria i praktyka, Difin, Warszawa. |
21. | Budner W. (2000), Lokalizacja przedsiębiorstw, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań. |
22. | Bugaj Z. (2005), Outsourcing – przelotna moda czy trwała tendencja?, „Hotelarz”, nr 3, s. 20. |
23. | Chudek D. (2024), Mapowanie procesów w hotelu, „Hotelarz”, nr 4, s. 50–51. |
24. | Chaberek M. (2002), Mikro- i makroekonomiczne aspekty wsparcia logistycznego, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk. |
25. | Ciesielski B.W. (2000), Ekonomika i zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym, Wydawnictwo Politechniki Koszalińskiej, Koszalin. |
26. | Czernek K. (2017), Zakorzenienie społeczne jako determinanta współpracy w sektorze turystycznym, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice. |
27. | Czernek K., Żemła M. (2016), Podejście sieciowe w turystyce – charakterystyka i sposoby zastosowania, „Folia Turistica”, nr 41. |
28. | Czerwiński J. (2021), Podstawy turystyki, CeDeWu, Warszawa. |
29. | Davy A. (2018), Międzynarodowy outsourcing usług IT. Pozycja Polski na światowym rynku outsourcingu usług, Difi n, Warszawa. |
30. | Dąbrowska B.J. (2014), Międzynarodowy biznes turystyczny, PWE, Warszawa. |
31. | Dembińska-Cyran I., Gubała M. (2003), Podstawy zarządzania transportem w przykładach, Instytut Logistyki i Magazynowania, Poznań. |
32. | Dembińska-Cyran I., Jedliński M., Milewska B. (2001), Logistyka. Wybrane zagadnienia do studiowania przedmiotu, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin. |
33. | Gajewska M. (2014), Logistyczne ujęcie zarządzania przedsiębiorstwem turystycznym, www. logforum. net, s. 5–7. |
34. | Gałecki R. (2001) (red.), Skuteczne prowadzenie obiektu hotelarskiego i gastronomicznego, Wydawnictwo Verlag Dashöfer, Warszawa. |
35. | Gardzińska A. (2023), Formy transportu turystycznego, w: (red.) B. Meyer, A. Gardzińska, A. Sawińska Współczesna turystyka. Środowisko – człowiek – gospodarka, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin. |
36. | Garbarski L., Rutkowski I., Wrzosek W. (1998), Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej fi rmy, Warszawa. |
37. | Gaworecki W.W. (2000), Turystyka, PWE, Warszawa. |
38. | Gay Ch.L., Essinger J. (2002), Outsourcing strategiczny, Ofi cyna Ekonomiczna, Kraków. |
39. | Gądek-Hawlena T., Żabińska T. (2017), Transport w turystyce, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice. |
40. | Gądek-Hawlena T. (2008), Zatrudnienie i koszty pracy polskich biur podróży na tle krajów Unii Europejskiej, „Zeszyty Naukowe” nr 496. |
41. | Gąsowska M.K. (2022), Zarządzanie procesami logistycznymi we współczesnych przedsiębiorstwach, Difi n, Warszawa. |
42. | Gheribi E., Sieci franczyzowe w usługach gastronomicznych, www.bibliotekanauki.pl (8.10.2024). |
43. | Głąbiński Z. (2020), Czynniki wpływające na aktywność turystyczną polskich seniorów w świetle opinii słuchaczy uniwersytetów trzeciego wieku, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań |
44. | Gołembska E. (1994), Logistyka jako zarządzanie łańcuchem dostaw, Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań. |
45. | Gołembska E. (1996), Transport w systemie przedsiębiorstwa, w: Systemy logistyczne kluczem do rozwoju gospodarczego, III Międzynarodowa Konferencja Logistics’96, Wydawnictwo Instytutu Logistyki i Magazynowania, Poznań. |
46. | Gołembski G. (2002) (red.), Kompendium wiedzy o turystyce, PWN, Warszawa–Poznań. |
47. | Gołembski G. (1998), Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań. |
48. | Gontar B., Gontar Z. (2016), Zrównoważona turystyka. Strategiczny wybór projektów ICT, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. |
49. | Gostomski E., Nowosielski T. (2019), Rozwój turystyki międzynarodowej i morskiej. Aspekty ekonomiczne, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk. |
50. | Griffi n R.W. (2005), Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa. |
51. | Jasiuk E. (2021), Ogólne publicznoprawne uwarunkowania międzynarodowej turystyki lotniczej. Część 1, Difi n, Warszawa. |
52. | Jerzak E., Płaczek E. (2021), Logistyka w turystyce pielgrzymkowej, w: E. Jerzak, K. Kozłowski, B. Kucio, D. Lis, E. Płaczek, Logistyka w nietypowych zastosowaniach, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice. |
53. | Jędrzejczyk I. (2000), Nowoczesny biznes turystyczny, PWN, Warszawa. |
54. | Jones P. (1996), Introduction to hospitality operations, Cassell, New York. |
55. | Kauf S., Kramarz M., Sadowski A. (2019), Zarządzanie marketingowo-logistyczne. Kontekst zrównoważonego rozwoju, PWN, Warszawa. |
56. | Kauf S., Tłuczak A. (2018), Logistyczna obsługa klienta. Metody ilościowe, PWN, Warszawa. |
57. | Kempy D. (2001), Logistyczna obsługa klienta, PWE, Warszawa. |
58. | Knowles T. (2001), Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa. |
59. | Koman S., Kubicki M. (1996), Poradnik ekonomiczny dla hotelarzy, Polskie Hotele sp. z o.o., Warszawa. |
60. | Konsewicz G., Grabowski J. (1990), Hotelarstwo. Część I. Wiadomości ogólne, Centrum Kształcenia Ustawicznego w Jeleniej Górze, Jelenia Góra. |
61. | Kornak A. (1991), Marketing usług turystycznych, Wydawnictwo Uczelniane Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław. |
62. | Kos B., Krawczyk G., Tomanek R. (2020), Inkluzywna mobilność w metropoliach, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice. |
63. | Kos B., Krawczyk G., Tomanek R. (2018), Modelowanie mobilności w miastach, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice. |
64. | Kotaś R., Sojak S. (1999), Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWN, Warszawa. |
65. | Kowalczyk A. (2001), Geografi a hotelarstwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. |
66. | Kozłecka B., Osowska K. (2012), Przedsiębiorstwo gastronomiczne, Difi n, Warszawa. |
67. | Kruczek Z. (2000) (red.), Obsługa ruchu turystycznego, Krakowska Szkoła Hotelarska, Kraków. |
68. | Kucio B., Płaczek E. (2021), Logistyka w wyprawach wysokogórskich, w: E. Jerzak, K. Kozłowski, B. Kucio, D. Lis, E. Płaczek, Logistyka w nietypowych zastosowaniach, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice. |
69. | Kurek W. (2007) (red.), Turystyka, PWN, Warszawa. |
70. | Kusa R. (2014), Analiza łańcucha dostaw produktu turystycznego, www.zarz.agh.edu.pl. |
71. | Lewandowski H.J. (2000), Gastronomia. Zarys wykładu, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Sopocie, Gdańsk. |
72. | Łazarek Ł. (2004), Ekonomika turystyki. Wybrane zagadnienia, Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Warszawie, Warszawa. |
73. | Logistyczna obsługa ruchu turystycznego, https://slideplayer.pl/slide/841462. |
74. | Martin R.J. (1986), Professional management of housekeeping operations, John Wiley&Sons, New York. |
75. | Meyer B. (2006) (red.), Obsługa ruchu turystycznego, PWN, Warszawa. |
76. | Meyer B., Gardzińska A., Sawińska A., (2023) (red.), Współczesna turystyka. Środowisko – człowiek – gospodarka, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin. |
77. | Middleton V.T.C. (1996), Marketing w turystyce, PAPT, Warszawa. |
78. | Milewska M., Prączko A., Stasiak A. (2017), Podstawy gastronomii. Od żywności do turystyki kulinarnej, PWE, Warszawa. |
79. | Milewska M., Włodarczyk B. (2018), Hotelarstwo. Organizacja i funkcjonowanie obiektów noclegowych, PWE, Warszawa. |
80. | Milewski D. (2008), Przewozy turystyczne, w: (red.) A. Panasiuk, Gospodarka turystyczna, PWN, Warszawa. |
81. | Naramski M., Szromek A.R. (2018), Model sieci współpracy podmiotów turystycznych, Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice. |
82. | Naumowicz K. (1986), Turystyka. Wybrane zagadnienia ekonomiczne, Wydawnictwo Politechniki Szczecińskiej, Szczecin. |
83. | Nowakowski M. (2000), Makrootoczenie hotelarstwa, Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa, Katowice. |
84. | Nowakowski M. (2000), Obiekt hotelarski jako przedsiębiorstwo, Wydawnictwo Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej, Katowice. |
85. | Nowotarska-Romaniak B. (1996), Marketing usług ubezpieczeniowych, PWE, Warszawa. Outsourcing – czym ryzykujesz? (2005), https://www.e-hotelarz.pl/artykul/257/outsourcing- -czym-ryzykujesz/(dostęp 29.09.2024). |
86. | Outsourcing w hotelarstwie (2007), http://www.e-hotelarz.pl (dostęp: 30.06.2025). Panasiuk A. (2006) (red.), Ekonomika turystyki, PWN, Warszawa. |
87. | Panasiuk A. (2020) (red.), Ekonomika turystyki i rekreacji, PWN, Warszawa. |
88. | Panasiuk A. (2005) (red.), Marketing usług turystycznych, PWN, Warszawa. |
89. | Panasiuk A. (2017) (red.), Regulacja a orientacja marketingowa touroperatorów, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin. |
90. | Panasiuk A. (2001) (red.), Turystyka. Zarys wykładu, Fundacja Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin. |
91. | Panasiuk A. (2014), Rynek turystyczny. Studium strukturalne, Difi n, Warszawa. |
92. | Panasiuk A. (2001), Usługi telekomunikacyjne w kanałach dystrybucji usług turystycznych, w: A. Panasiuk, Sektor turystyczny w społeczeństwie informacyjnym, Fundacja Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin. |
93. | Panasiuk A., Szostak D. (2008), Hotelarstwo. Usługi – eksploatacja – zarządzanie, PWN, Warszawa. |
94. | Pasiut A. (2024), Co to jest overbooking w hotelu i jak go uniknąć?, http://www.betasi.pl (dostęp: 30.06.2025). |
95. | Pasiut A. (2024), Recepcjonista w hotelu – jak usprawnić lub zautomatyzować jego codzienne obowiązki, http://www.betasi.pl (dostęp: 30.06.2025). |
96. | Penc-Pietrzak I. (1998), Strategiczne biznesu i marketingu, Wydawnictwo Profesjonalnej Szkoły Biznesu, Kraków. |
97. | Pfohl H.Ch. (2001), Systemy logistyczne. Podstawy organizacji i zarządzania, Biblioteka Logistyka, Poznań. |
98. | Piasta J., Czech J. (1996), Marketing w hotelarstwie, AJJ Marketing concept, Warszawa. |
99. | Pilarczyk B., Sławińska M., Mruk H. (2001), Strategie marketingowe przedsiębiorstw handlowych, PWE, Warszawa. |
100. | Polska branża autokarowa z dobrymi perspektywami, „Rzeczpospolita”, www.turystyka.rp.pl. |
101. | Przecławski K. (1997), Człowiek a turystyka. Zarys socjologii turystyki, ALBIS, Kraków. |
102. | Puczkowski B. (2005), Hotel jako organizacja ucząca się, „Hotelarz”, nr 12, s. 22–23. |
103. | Puczkowski B. (2001), Istota marketingu. Marketing w hotelu, „Hotelarz”, nr 1. |
104. | Rapacz A. (2021) (red.), Nowe wyzwania i możliwości rozwoju turystyki, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław. |
105. | Rapacz A. (1998) (red.), Przedsiębiorstwo turystyczne na rynku, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław. |
106. | Rapacz A. (1994), Przedsiębiorstwo turystyczne. Podstawy i zasady działania, PWN, Warszawa. |
107. | Roman M., Górecka A., Roman M. (2019), Wykorzystanie transportu pasażerskiego w rozwoju turystyki, Wydawnictwo SGGW, Warszawa. |
108. | Rosa G., Jedliński M., Chrąchol-Barczyk U. (2017) (red.), Marketing usług logistycznych, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa. |
109. | Rutkowski K. (1984), Transport lotniczy w obsłudze handlu zagranicznego, „Monografi e i opracowania SGPiS” nr 140, SGPiS, Warszawa. |
110. | Rydzkowski W. (2004) (red.), Usługi logistyczne, Biblioteka logistyki, Poznań. |
111. | Swastek A., Sydorko-Raszewska D. (2021), Przygotowanie imprez i usług turystycznych, cz. 2, Wydawnictwo FORMAT-AB, Warszawa. |
112. | Szafrański A. (2005), Między kredytem a leasingiem, „Hotelarz”, nr 10, s. 20–21. |
113. | Szołtysek J. (2016), Logistyka miasta, PWE, Warszawa. |
114. | Szostak D. (2005), Dystrybucja usług turystycznych, w: (red.) A. Panasiuk, Marketing usług turystycznych, PWN, Warszawa. |
115. | Szostak D. (2023), Obsługa w środkach transportu, w: (red.) B. Meyer, A. Gardzińska, A. Sawińska, Współczesna turystyka. Środowisko – człowiek – gospodarka, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin. |
116. | Szostak D. (2006), Podstawy hotelarstwa. Materiały do ćwiczeń i wykładów, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin. |
117. | Szostak D., Sala K. (2024), Współczesne uwarunkowania rozwoju hotelarstwa sieciowego w Polsce – wprowadzenie do problematyki funkcjonowania dużych przedsiębiorstw turystycznych, „Prace Komisji Geografi i Przemysłu PTG”, nr 38(1), Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, Kraków. |
118. | Szostak D., Szpon J. (2014), Finansowanie działalności gospodarczej przedsiębiorstw ze środków Unii Europejskiej na przykładzie turystyki, Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie, Szczecin. |
119. | Szozda N. (2022), Zarządzanie produktem w łańcuchu dostaw w dobie transformacji cyfrowej, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław. |
120. | Szpon J., Dembińska-Cyran I., Wiktorowska-Jasik A. (2005), Podstawy logistyki, SNIGiR, Szczecin. |
121. | Sztucki T. (1994), Marketing, Placet, Warszawa 1994. |
122. | Szubstarski R. (2024), Wielu hotelarzy odrobiło niesamowitą lekcję w zakresie optymalizacji kosztów, „Hotelarz”, nr 3, s. 26–28. |
123. | Szymańska D. (2023), Inteligentne miasta, PWN, Warszawa. |
124. | Szymonik A., Nowak I. (2018), Współczesna logistyka, Difi n, Warszawa. |
125. | Tauber R.D. (2003), Rodzaje i organizacja sprzedaży w zakładach gastronomicznych, w: Czas wolny, rekreacja, turystyka, hotelarstwo, żywienie, Zeszyt Naukowy Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. |
126. | Tłoczyński D. (2014), Mobilność pasażerów transportu lotniczego, w: (red.) R. Miler, A. Mytlewski, B. Pac, Wymiary logistyki – aspekt transportowy, „Prace Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku” T. 35, Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku, Gdańsk. |
127. | Tucker R.B. (1998), Zarządzanie z przyszłością, Prószyński i S-ka S.A., Warszawa. |
128. | Turkowski M. (2003), Marketing usług hotelarskich, PWE, Warszawa. |
129. | Urbanyi-Popiołek I. (2013), Ekonomiczne i organizacyjne aspekty transportu, Wydawnictwo Uczelniane Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy, Bydgoszcz. |
130. | Wiktorowska-Jasik A. (2010), Znaczenie logistyki w rozwoju gospodarki turystycznej Polski, „Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis”, Szczecin. |
131. | Wiktorowski K. (2006), Turystyka i ekologia w gospodarce wolnorynkowej. Znaczenie kategorii jakości w ekologii i turystyce, AR w Szczecinie, Szczecin. |
132. | Wiśniewska A.M. (2020), Przedsiębiorstwo w turystyce medycznej. Kierunki rozwoju, Difi n, Warszawa. |
133. | Witkowski C. (2002), Hotelarstwo. Część I. Podstawy hotelarstwa, Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa. |
134. | Witkowski C. (1998), Podstawy hotelarstwa, Wydawnictwo WSE w Warszawie, Warszawa. |
135. | Wodejko S. (1998), Ekonomiczne zagadnienia turystyki, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Handlu i Prawa, Warszawa. |
136. | Zawadzki J. (2003), Wymagania sanitarno-higieniczne obowiązujące w zakładach gastronomicznych, w: Czas wolny, rekreacja, turystyka, hotelarstwo, żywienie, Zeszyt Naukowy Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań. |
137. | Ziółko M., Dziedzic D. (red.) (2023), Transport kolejowy. Wyzwania i innowacje, CeDeWu, Warszawa. |
138. | Zowada K. (2021) (red.), Uwarunkowania rozwoju zrównoważonych łańcuchów dostaw. Wybrane zagadnienia, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice |
139. | Żurawik B. (1999), Przewodnik po marketingu, Wyższa Szkoła Morska w Gdyni, Gdynia. |
140. | Rozporządzenie Komisji (UE) nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w zastosowaniu art. 107 i 108 Traktatu, www.eur-lex.europa.eu. |
141. | Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, Dz.U. z 2004 r., nr 188 poz. 1945. |
142. | Ustawa o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych, Dz.U. z 1997 r., nr 133, poz. 884, t.j.: Dz.U. z 2023 r. poz. 1944. |
143. | Ustawa o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych, Dz.U. z 2020 r., poz. 2211. |
144. | Ustawa z dnia 24 listopada 2017 r. o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych, Dz.U. z 2017 r., poz. 2361. |
145. | Źródła internetowe: |
146. | https://slideplayer.pl/slide/841462. |
147. | www.bibliotekanauki.pl. |
148. | www.businessinsider.com.pl. |
149. | www.eur-lex.europa.eu. |
150. | www.intur.com.pl. |
151. | www.kdg.ue.poznan.pl. |
152. | www.logforum.net. |
153. | www.przetargi.pl. |
154. | www.ptsmlodz.pl. |
155. | www.reaserchgate.net. |
156. | www.stat.gov.pl. |
157. | www.szczecin.stat.gov.pl. |
158. | www.turystyka.rp.pl. |
159. | www.wir.ue.wroc.pl. |
160. | www.zarz.agh.edu.pl. |