Authors: |
Aleksandra
Kruczek
University of Szczecin, Faculty of Biology, Department of Botany and Nature Conservation, Felczaka 3c, 71-412 Szczecin, Poland Alina Stacewicz University of Szczecin, Faculty of Biology, Department of Botany and Nature Conservation, Felczaka 3c, 71-412 Szczecin, Poland |
Keywords: | melisopalinology, pollen analysis, allergy |
Whole issue publication date: | 2015 |
Page range: | 12 (120-131) |
1. | Banaszak J. 1993. Ekologia pszczół. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa–Poznań. |
2. | Bogdanov S., Jurendic T., Sieber R. et al. 2008. Honey for nutrition and health: a Review. American Journal of the college of nutrition, 27: 677–689. |
3. | Crompton C., Wojtas W. 1993. Pollen grains of canadian honey plants. Canada Communication Group Publishing, Ottawa.130 |
4. | StacewiczDyakowska J. 1959. Podręcznik palynologii. Metody i problemy. Wydawnictwo Geologiczne, Warszawa. |
5. | Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. 2006. Alergenne działanie miodu pszczelego. Acta Agrobotanica, 59 (1): 257–263. |
6. | Klepacz-Baniak J., Czekońska K. 2005. Stopień wykorzystania wybranych roślin pyłkodajnych przez pszczołę miodną. Materiały z XLII Naukowej Konferencji Pszczelarskiej, Puławy, pp. 99–100. |
7. | Lipiński M. 1979. Pożytki pszczele, zapylanie i miododajność roślin. PWRiL, Warszawa. |
8. | Lokutova O., Teper D., Polishuk V. 2005. The study of pollen spectrum of honey from Central and Southern part of Ukraine. Materiały z XLII Naukowej Konferencji Pszczelarskiej, Puławy, pp. 110–111. |
9. | Louveaux J., Maurizio A., Vorwohl G. 1970. Les mẻthodes de la melissopalynologie. Apidologie, 1 (2). |
10. | Maurizio A. 1939. Untersuchungen zur quantitativen Pollenanalyse des Honigs. Mitt. aus d. Geb. d. lebensmittelunters. und Hygiene, XXX (27). |
11. | Maurizio A. 1953. Weitere Untersuchungen an Pollenhöschen. Beihefte zur Schweizerizchen Bienen-Zeitung, 2 (20): 485–556. |
12. | Pfister R. 1895. Versuch. Einer Mikroskopie des Honigs. Forschungsbereich Lebensmittel. Bez. Hyg. Pharm., 2 (1): 1– 9; 2 (2): 29–35. |
13. | Polska Norma – Miód pszczeli. PN-88/A-77626.Rada Unii Europejskiej. Dyrektywa Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnosząca się do miodu. Dz.U. L 10 z 12.1.2002. |
14. | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu. Dz.U. 2003, Nr 181, poz. 1773. |
15. | Todd F.E., Vansell G.H. 1942. Pollen grains in nectar and honey. J. Econ. Entomol., 35. |
16. | Tomaszewska B., Chorbiński P. 2008. Anatomia pszczoły. In: Hodowla pszczół. |
17. | J. Wilde, J. Prabucki (ed.). PWRiL, Poznań.Warakomska Z. 1997. Obraz pyłkowy wielokwiatowych miodów Lubelszczyzny. Materiały I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej. Biologia kwitnienia, nektarowania i zapylania roślin, Lublin, pp. 170–177. |
18. | Wróblewska A. 2002. Obraz pyłkowy miodów niektórych gmin Podlasia. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EEE,X: 113–121 |