1. | Akacka, Elżbieta Maria. „Wybrane słownictwo dotyczące żywienia człowieka. Różnice pokoleniowe w mowie mieszkańców Białegostoku”. W: Polszczyzna mówiona mieszkańców miast. Księga referatów z konferencji językoznawczej w Białymstoku, red. Henryka Sędziak, 177–185. Białystok: Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, 2004. |
2. | Borejszo, Maria. „Staropolska leksyka kulinarna”. Prace Filologiczne 53 (2007): 37–48. |
3. | Bralczyk, Jerzy. Jeść!!! Olszanica: Wydawnictwo Bosz, 2021. |
4. | Bukowska-Floreńska, Irena. Rodzina na Górnym Śląsku. Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2007. |
5. | Falińska, Barbara. „Z badań nad regionalizmami w słownictwie kulinarnym”. W: Regionalizmy w języku familijnym (zbiór studiów), red. Kwiryna Handke, 79–88. Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1991. |
6. | Gotówka, Agnieszka. „Archaizmy leksykalne w gwarach góralskich (na przykładzie wybranego słownictwa rodzinnego)”. LingVaria 19 (2015): 207–219. |
7. | Handke, Kwiryna. „Pojęcie i termin «archaizm» na tle polskich leksykonów”. W: Rozważania i analizy językoznawcze: wybór prac wydany z okazji 65. urodzin Autorki, oprac. Hanna Popowska-Taborska, 71–80. Warszawa: Slawistyczny Ośrodek Wydawniczy, 1997. |
8. | Jakimowicz-Klein, Barbara. Kuchnia śląska. Potrawy tradycyjne. Wrocław: Wydawnictwo Astrum, 2014. |
9. | Kiszka, Beata, Wioletta Wilczek. „Nudle, karminadle i kreple, czyli kuchnia śląska bez tajemnic”. W: Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś, red. Tomasz Gęsina, Wioletta Wilczek, 131–142. Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2018. |
10. | Pajewska, Ewa. „Słownictwo ograniczone czasowo i przestrzennie w powieści Wiesława Myśliwskiego Widnokrąg z perspektywy komunikacyjno-językowej”. Studia Językoznawcze. Synchroniczne i diachroniczne aspekty badania polszczyzny 19 (2020): 299–308. |
11. | Piela, Agnieszka. Pozorna tożsamość. Polskie tradycjonalizmy z semantycznym archaizmem. Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2016. |
12. | Piotrowska-Wojaczyk, Agnieszka. „Regionalna leksyka kulinarna: nazwy potraw, napojów i produktów spożywczych – na podstawie danych słownikowych”. Język. Religia. Tożsamość 9 (2013): 93–101. |
13. | Przybylska, Renata, Sylwia Przęczek-Kisielak. „Staropolskie słownictwo związane z pieczywem”. W: Polskie kulinaria i aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe, red. Renata Przybylska, Donata Ochmann, 37–56. Kraków: Wydawnictwo Libron, 2021. |
14. | Piecha-van Schagen, Beata. „Symbole kulinarne”. W: Leksykon mitów, symboli i bohaterów Górnego Śląska XIX–XX wieku, red. Bernard Link, Andrzej Michalczyk, 77–80. Opole: Państwowy Instytut Naukowy – Instytut Śląski w Opolu, 2015. |
15. | Przymuszała, Lidia. „Kulinaria we frazeologii śląskiej”. Rozprawy Komisji Językowej Ł TN 64 (2017): 247–263. |
16. | Sierociuk, Jerzy. Pieśń ludowa i gwara. Lublin: Krajowa Agencja Wydawnicza, 1990. |
17. | Skubalanka, Teresa. „Zmienność współczesnego słownictwa polskiego (na przykładzie mody i kuchni)”. W: Słownictwo współczesnej polszczyzny w okresie przemian, red. Jan Mazur, 95–100. Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2000. |
18. | Smyl, Józef. „Polskie gwarowe nazwy galarety”. Prace Filologiczne 19 (1969): 227–230. |
19. | Siuciak, Mirosława. „Język śląski – problem terminologiczny czy społeczny?”. Białostockie Archiwum Językowe 10 (2010): 267–277. |
20. | Siuciak, Mirosława. „Historyczne podstawy świadomości narodowej Ślązaków”. Białostockie Archiwum Językowe 11 (2011): 223–235. |
21. | Szober, Stanisław. Życie wyrazów. T. 2: Zamieranie i przemiany wyrazów. Kraków–Warszawa–Lublin–Łódź–Poznań–Wilno–Zakopane: Gebethner i Wolff, 1930. |
22. | Szołtysek, Marek. Kuchnia śląska. Jodło, historia, kultura, gwara. Rybnik: Wydawnictwo Śląskie ABC, 2003. |
23. | Tabakowska, Elżbieta. „Język – niezawodne zwierciadło”. Teksty Drugie: teoria literatury, krytyka, interpretacja 4 (1990): 34–39. |
24. | Tambor, Jolanta. Mowa Górnoślązaków oraz ich świadomość językowa i etniczna. Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2006. |
25. | Tambor, Jolanta. „Etnolekt śląski jako język regionalny. Uzasadnienie stanowiska”. W: Śląsko godka: materiały z konferencji „Śląsko godka – jeszcze gwara czy jednak już język” z 30 czerwca 2008 roku, red. Jolanta Tambor, 116–119. Katowice: Wydawnictwo Gnome, 2008. |
26. | Wicherkiewicz, Tomasz. „Opinia w kwestii poselskiej inicjatywy ustawodawczej o nadanie śląskiemu statusu języka regionalnego”. W: Śląsko godka: materiały z konferencji „Śląsko godka – jeszcze gwara czy jednak już język” z 30 czerwca 2008 roku, red. Jolanta Tambor, 120–124. Katowice: Wydawnictwo Gnome, 2008. |
27. | Witaszek-Samborska, Małgorzata. Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie. Poznań: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2005. |
28. | Wyderka, Bogusław. „Śląskie myślenie o języku? (Odpowiedź Tomaszowi Kamuselli)”. Przegląd Zachodni 2 (2003): 219–233. |
29. | Wyderka, Bogusław. „O normalizacji języka śląskiego”. W: Śląsko godka. Materiały z konferencji „Śląsko godka – jeszcze gwara czy już język” z 30 czerwca 2008 roku, red. Jolanta Tambor, 31–38. Katowice: Wydawnictwo Gnome, 2008. |
30. | Wyderka, Bogusław. „Gdy dialekt staje się językiem”. Rozprawy Komisji Językowej ŁTN 55 (2010): 285–292. |
31. | Hochland zwyciężył w konkursie Kreatura. Dostęp 11.09.2022. https://poradnikhandlowca.com.pl/artykuly/hochland-zwyciezyl-w-konkursie-kreatura-2017. |
32. | Specyfika rodziny w województwie śląskim. Dostęp 13.09.2022. https://edus.ibrbs.pl/specyfika-rodzinyw-wojewodztwie-slaskim-tradycja-i-wspolczesnosc. |