1. | Bąk, Stanisław, Franciszek Pepłowski, red. Słownik polszczyzny XVI wieku. T. 2. Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1967. |
2. | Boryś, Wiesław. Słownik etymologiczny języka polskiego. Kraków: Wydawnictwo Literackie, 2005. |
3. | Ćwierczakiewiczowa, Lucyna. 365 obiadów. Warszawa: Wydawnictwo Nowy Świat, 2009. |
4. | Czerniecki, Stanisław. Compendium ferculorum albo Zebranie potraw. Warszawa: Muzeum Pałac w Wilanowie, 2009. |
5. | Gospodyni litewska czyli Nauka utrzymania porządnie domu i zaopatrzenia go we wszystkie przyprawy, zapasy kuchenne, apteczkowe i gospodarskie, tudzież hodowania i utrzymania bydła, ptastwa i innych żywiołów. Wilno: nakładem i drukiem Józefa Zawadzkiego, 1882. |
6. | Kamler, Anna, Dorota Pietrzkiewicz, Katarzyna Seroka. Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym. Warszawa: Grupa Cogito, 2018. |
7. | Karłowicz, Jan, Adam Kryński, Władysław Niedźwiedzki, red. Słownik języka polskiego. T. 1. Warszawa: nakł. prenumeratorów, 1900. |
8. | Linde, Samuel Bogumił. Słownik języka polskiego. T. 1. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy, 1951. |
9. | Ochorowicz-Monatowa, Marja. Uniwersalna książka kucharska: z ilustracjami i kolorowemi tablicami odznaczona na wystawach higjenicznych w Warszawie w roku 1910 i 1926: przeszło 2200 skromnych i wytwornych przepisów gospodarskich i kuchennych z uwzględnieniem niezbędnych warunków odpowiedniej diety, codziennej higjeny oraz kuchni jarskiej. Poznań: Kurpisz, 2002. |
10. | Sławski, Franciszek, red. Słownik prasłowiański. T. 1. Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1974. |
11. | Doroszewski, Witold, red. Słownik języka polskiego. https://doroszewski.pwn.pl. |
12. | Gruszczyński, Włodzimierz, red. Elektroniczny słownik języka polskiego XVII i XVIII wieku. https://sxvii.pl/#. |
13. | Słownik języka polskiego. https://sjp.pwn.pl. |