Authors: |
Mateusz
Naramski
Politechnika Śląska Krzysztof Herman Politechnika Śląska Adam Szromek Politechnika Śląska |
Keywords: | Balanced Scorecard Tourism Hospitality industry |
Whole issue publication date: | 2016 |
Page range: | 11 (131-141) |
1. | Altkorn, J. (2006). Marketing w turystyce, Warszawa: PWN. |
2. | Bar R., Doliński A. (1978). Turystyka, Wrocław: WSiP. |
3. | Brander Brown J., McDonnell B. (1995), The balanced score-card: short term guest or long-term resident?, International Journal of Contemporary Hospitality Management, Vol. 7, pp. 7-11. |
4. | Brzóska J., Karbownik A., Kruczek M., Szmal A., Żebrucki Z. (2011). Strategiczna karta wyników w teorii i praktyce, Gliwice: Wydawnictwo Politechniki Śląskiej. |
5. | Cholewicka-Goździk K. (2002). Strategiczna karta wyników – instrument oceny efektywności organizacji, Problemy Jakości, nr 2/2002, s.6-9. |
6. | Doran M. S., Haddad K., Chow C. W. (2002). Maximizing the success of balanced scorecard implementation in the hospitality industry, International Journal of Hospitality and Tourism Administration, Vol. 3 No. 3 pp.33-58. |
7. | Evans N. (2005). Assessing the balanced scorecard as a managment tool for hotels, International Journal of Contemporary Hospitality Management, Vol. 17 Iss 5, pp.376-390. |
8. | Friedag H. R., Schmidt W. (2004). My Balanced Scorecard, Warszawa: C. H. Beck. |
9. | Gołembski G. (2009). Kompendium wiedzy o turystyce, Warszawa: PWN. |
10. | Griffin R. W. (2013). Podstawy zarządzania organizacjami, Warszawa: PWN. |
11. | Hassanien A. , Dale C., Clarke A. (2010). Hospitality Business Development, Oxfort: Taylor & Francis. |
12. | Kaczmarek J., Stasiak A., Włodarczyk B. (2005) Produkt turystyczny, Warszawa: PWE. |
13. | Kaplan R. S., Norton D. P. (1995). Putting the balanced scorecard to work, Performance measurement, management, and appraisal sourcebook, nr 66, Massechusetss: HRD Press. |
14. | Kaplan R. S., Norton D. P. (2001). Strategiczna karta wyników, Praktyka, Warszawa: CIM. |
15. | Kaplan R. S., Norton D. P. (2009). Strategiczna karta wyników: jak przełożyć strategię na działanie, Warszawa: PWN. |
16. | Karmańska A. (2006). Rachunkowość zarządcza i rachunek kosztów w systemie informacyjnym przedsiębiorstwa, Warszawa: Diffin. |
17. | Krajewski M. (2014). System wczesnego ostrzegania w aspekcie kondycji finansowej przedsiębiorstwa, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego: Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia, nr 65(802)/2014, s. 1-7. |
18. | Kuchta D., Ryńca R. (2006). Zrównoważona karta działania – połączenie rachunku kosztów działań i zarządzania kosztami działań ze zrównoważoną kartą wyników, Badania operacyjne i decyzje, nr 1/2006, s. 85-103. |
19. | Naramski M., Herman K., Szromek A. R. (2014). Instrumenty promocji produktu turystycznego i ich rola w promowaniu aktywności turystycznej w przyszłości, Rozprawy Naukowe Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu, nr 45/2014, s.119-129. |
20. | Nita B. (2008). Rachunkowość w zarządzaniu strategicznym przedsiębiorstwem, Kraków: Wolters Kluwer. |
21. | Nowak E. (2010). Controlling w działalności przedsiębiorstwa, Warszawa: PWE. |
22. | Rapacz A. (1994). Przedsiębiorstwo turystyczne. Podstawy i zasady działania, Warszawa: PWN. |
23. | Reid R. D., Bojanic D.C. (2009). Hospitality Marketing Management, New Jersey: John Wiley and Sons. |
24. | Sudoł S. (2006). Przedsiębiorstwo, Warszawa: PWE. |
25. | Tulibacki T. (2009). Organizacja Pracy. Część 1. Warszawa: WSiP. |
26. | Whitelaw P. A., Barron P., Buultjens J., Cairncross G, Favidson M. (2009). Training needs of the hospitality industry, Queensland: Sustainable Tourism Pty Ltd |