1. | Brandenburger, A.M., Nalebuff, B.J. (1996). Co-opetition. New York: Doubleday Currency. |
2. | Czakon, W. (2009). Koopetycja - splot tworzenia i zawłaszczania wartości. Przegląd Organizacji, 12, 11-14. |
3. | Czakon, W. (2013). Kierunki badań nad strategią koopetycji. W: Ł. Sułkowski (red.), Zarządzanie organizacjami sie¬ciowymi (s. 7-15). Łódź: Wydawnictwo Społecznej Akademii Nauk. |
4. | Flejterski, S., Panasiuk, A., Perenc, J., Rosa, G. (red.) (2005). Współczesna ekonomika usług. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. |
5. | Gardzińska, A. (2012). Coopetition as the basis for the functioning of tourism clusters. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Turystyki, 1 (17), 133-145. |
6. | Gardzińska, A. (2015). Transgraniczny produkt turystyczny. Szczecin: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szcze¬cińskiego. |
7. | Gaworecki, W.W. (2010). Turystyka. Warszawa: PWE. |
8. | Gorynia, M., Jankowska, B. (2008). Klastry a międzynarodowa konkurencyjność i internacjonalizacja przedsiębior¬stwa. Warszawa: Difin. |
9. | Luo, Y. (2004). A coopetition perspective of MNC-host government relations. Journal of International Management, 10, 431-451. |
10. | Luo, Y. (2007) A coopetition perspective of global competition. Journal of World Business, 2 (42), 129-144. |
11. | Panasiuk, A. (2014). Rynek turystyczny. Studium strukturalne. Warszawa: Difin. |
12. | Panasiuk, A., Szostak, D. (red.) (2008). Hotelarstwo. Usługi — eksploatacja — zarządzanie. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. |
13. | Pląder, D. (red.) (2001). Organizacja pracy w hotelarstwie. Kraków: Krakowska Szkoła Hotelarska. |
14. | Polish Hoteliers (2018). Pobrano z: https://www.facebook.com/groups/polishhoteliers/about/ (30.01.2018). |
15. | Rogalski, M. (2011). Strategia koopetycji - światowe trendy eksploracji. Przegląd Organizacji, 9, 17-20. |
16. | Rogalski, M. (2013). Dlaczego koopetycja „się opłaca” - case study. Zarządzanie i Finanse, 1 (3), 297-308. |
17. | Roman, M. (2013). Klastry jako forma współdziałania w działalności turystycznej. Zarządzanie i Finanse, 1/3 (11), 309-320. |
18. | Romaniuk, K. (2013). Koopetycja — współczesna forma współpracy. Pobrano z: http://www.uwm.edu.pl/egazeta/ko- opetycja-wspolczesna-forma-wspolpracy (10.01.2018). |
19. | Rozporządzenie (2004). Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie z późniejszymi zmianami. DzU 2004, nr 188, poz. 1945. |
20. | Sidorkiewicz, M., Pawlicz, A. (2015). Propedeutyka hotelarstwa. Ujęcie ekonomiczne. Warszawa: Difin. |
21. | Solvell, O., Lindqvist, G., Ketels, C. (2008). Zielona Księga Inicjatyw Klastrowych. Inicjatywy klastrowe w gospodar¬kach rozwijających się i w fazie transformacji. Warszawa: PARP. |
22. | Stańczyk-Hugiet, E. (2011). Koopetycja, czyli dokąd zmierza konkurencja. Przegląd Organizacji, 5, 8-12. |
23. | Szostak, D. (2004). Podstawy hotelarstwa. Materiały do ćwiczeń i wykładów. Szczecin: Wydawnictwo Naukowe Uni¬wersytetu Szczecińskiego. |
24. | Turkowski, M. (2010). Marketing usług hotelarskich. Warszawa: PWE. |
25. | Ustawa (1997). Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych z późniejszymi zmianami. DzU 1997, nr 133, poz. 884. |
26. | Witkowski, Cz. (2002). Hotelarstwo. Część I. Podstawy hotelarstwa. Warszawa: Wyższa Szkoła Ekonomiczna. Wituska, J. (1992). Zarys ekonomiki i organizacji hotelarstwa. Gdańsk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego. |
27. | Wrzosek, W. (1984). Badanie i kształtowanie rynku. Warszawa: PWE. |
28. | Zakrzewska-Bielawska, A. (2013). Zasobowe uwarunkowania koopetycji w przedsiębiorstwach high-tech. Przegląd Organizacji, 2, 3-8. |