1. | Chmielowska D., Banach P. (2007), Czy środki ochrony roślin stanowią zagrożenie dla mikroorganizmów i środowiska |
2. | glebowego, Pierwsza Krajowa konferencja Ekotoksykologiczna, 14-16.X, JUNG-PIB, Puławy. |
3. | Czubkowska S. (2015), Zalewają nas niebezpieczne pestycydy, „Dziennik Gazeta prawna” z 22 października. |
4. | Domaradzki K., Sadowski J., Kucharski M. (2011), Poziom pozostałości substancji aktywnych herbicydów w glebie |
5. | w zależności od wybranych czynników, „Roczniki Gleboznawcze” nr 1. |
6. | Elkner K., Szwejda J. (2001), Wpływ pestycydów i ich mieszanin na jakość świeżych, kwaszonych i konserwowych |
7. | ogórków, „Acta Agrobotanica” nr 1, s. 197–201. |
8. | Gawora-Ziółek M., Jurewicz J., Hanke W. (2005), Ekspozycja na pestycydy kobiet w ciąży pracujących w rolnictwie, |
9. | „Medycyna Pracy” nr 3. |
10. | Gnusowski B., Nowacka A. i in. (2012), Pozostałości środków ochrony roślin w próbkach płodów rolnych pobieranych |
11. | w 2010 r. zgodnie z wspólnotowym programem kontroli „Progress in plant protection”, „Postępy |
12. | w Ochronie Roślin” nr 52 (1). |
13. | Gnusowski B., Nowacka A., Walorczyk S. i in. (2012), Badania pozostałości środków chemicznej ochrony roślin |
14. | w płodach rolnych, roślinnych produktach spożywczych i paszach pochodzących z produkcji ekologicznej |
15. | w 2010 r. „Progress in Plant protection”, „Postępy w Ochronie Roślin” nr 52 (11). |
16. | Haratym-Maj A., Dudra-Jastrzębska M, Kapka-Skrzypczak L., Raszewski G., Andres-Mach A. (2012), Przyczyny |
17. | alergicznego kontaktowego zapalenia skóry u osób zamieszkałych na terenach upraw wymagających intensywnej |
18. | ochrony chemicznej, „Bezpieczeństwo Pracy – Nauka i Praktyka” nr 12. |
19. | Jurewicz J., Hanke W., Sobola W. i in. (2004), Stosowane w Polsce środki ochrony roślin a ryzyko zaburzeń reprodukcji |
20. | u osób pracujących w rolnictwie i w gospodarstwach ogrodniczych, „Medycyna Pracy” nr 3. |
21. | Łozowicka B., Hrynko I., Rutkowska E. i in. (2012), Pozostałości środków ochrony roślin w owocach i warzywach |
22. | z północno-wschodniej Polski (2008–2011), „Postępy w Ochronie Roślin” nr 52 (2), s. 423–430. |
23. | Majczakowa W. (2001), Wszechobecność pestycydów w środowisku pracy, w: Ryzyko zdrowotne stosowania pestycydów |
24. | – problemy teoretyczne i praktyczne, red. S. Toś-Luty, Instytut Medycyny Wsi, Lublin, s. 23–30. |
25. | Makles Z., Domański W. (2009), Ślady pestycydów – niebezpieczne dla człowieka i środowiska, „Bezpieczeństwo |
26. | Pracy – Nauka i Praktyka” nr 1. |
27. | Mazurkiewicz J., Czarnecki T. (2011), Zawartość pozostałości pestycydów chloroekologicznych w wybranych mrożonych |
28. | warzywach z rynku lubelskiego, „Acta Agrophysica” nr 17 (1). |
29. | Miranowicz-Dzierżawska K. (2002), Substancje działające szkodliwie na rozrodczość. Zagrożenia, narażenie, uregulowania |
30. | prawne, „Bezpieczeństwo Pracy – Nauka i Praktyka” nr 12. |
31. | Muszyńska A. (2008), Środki ochrony roślin w ujęciu ekotoksykologicznym – rodzaje badań, dobór gatunków testowanych |
32. | oraz analiza otrzymanych wyników, w: Ekotoksykologia w ochronie środowiska, PZIiTS Oddział |
33. | Dolnośląski, s. 231–236. |
34. | Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (2010, 2012), Informacje o zachorowaniach na choroby zakaźne i zatruciach |
35. | w Polsce w 2010 roku, PZH, Warszawa. |
36. | Nazimek T. (2001), Chemiczne środki ochrony roślin – wiadomości ogólne, w: Ryzyko zdrowotne stosowania pestycydów |
37. | – problemy teoretyczne i praktyczne, Instytut Medycyny Wsi, Lublin. |
38. | Niewiadomska A., Semeniuk S., Żmudzki J. (2008), Pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia zwierzęcego |
39. | w latach 1997–2006 w Polsce, „Medycyna Weterynaryjna” nr 84 (10). |
40. | Nowacka A., Gnusowski B., Raczkowski M. (2012), Bezpieczeństwo zdrowotne polskich płodów rolnych w 2010 r. |
41. | związane z pozostałościami środków ochrony roślin, „Postępy w Ochronie Roślin”, nr 52 (1). |
42. | Panasiuk L. (2001), Epidemiologia zatruć środkami ochrony roślin, w: Ryzyko zdrowotne stosowania pestycydów – |
43. | problemy teoretyczne i praktyczne, red. S. Toś-Luty, Instytut Medycyny Wsi, Lublin. |
44. | Pestycydy w wodzie. Zastosowania układu LC-APCJ-MS/MS z pułapką jonową do wieloskładnikowych analiz pestycydów |
45. | w wodzie (2009), „Laboratorium” nr 4, s. 28–31. |
46. | Piechowicz B. (2006), Wpływ insektycydów modyfikujących funkcjonowanie kanałów sodowych na owady o odmiennej |
47. | genezie potencjału czynnościowego, rozprawa doktorska, Zakład Toksykologii Zwierząt UMK, Toruń. |
48. | Piechowicz B. (2013), Wpływ chemicznych środków ochrony roślin na zdrowie dzieci, „Bezpieczeństwo Pracy – |
49. | Nauka i Praktyka” nr 12. |
50. | Przybylska A. (1998), Zatrucia chemicznymi środkami ochrony roślin w 1996 r., „Przegląd Epidemiologiczny” |
51. | nr 1–2. |
52. | Przybylska A. (2002), Zatrucia chemicznymi środkami ochrony roślin w 2000 r., „Przegląd Epidemiologiczny” nr 3. |
53. | Pyszel A., Wróbel T., Szuba A. (2005), Wpływ narażenia na metale, benzen, pestycydy i tlenek etylenu na układ |
54. | krwiotwórczy, „Medycyna Pracy” nr 3. |
55. | Roszko M., Szymczyk K. (2010), Pozostałości pestycydów w żywności, „Przemysł Spożywczy”, czerwiec. |
56. | Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych |
57. | dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego |
58. | oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 70 z 16.03.2005). |
59. | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 22 listopada 2010 r. w sprawie wykazu substancji aktywnych |
60. | których stosowanie w środkach ochrony roślin jest zabronione (Dz.U. nr 235, poz. 1547). |
61. | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 18 lutego 2003 r. w sprawie sposobu dokonywania oceny ryzyka dla zdrowia |
62. | i dla środowiska stwarzanego przez substancje chemiczne (Dz.U. poz. 467 z późn. zm.). |
63. | Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów |
64. | pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na |
65. | ich powierzchni (Dz.U. nr 85, poz. 801 z późn. zm.). |
66. | Rzeszutek J., Popek S. i in. (2014), Zmiany epigenetyczne spowodowane ekspozycją na pestycydy, „Problemy Higieny |
67. | Epidemiologii” nr 95 (3). |
68. | Sadach H. (2001), Narażenie na pestycydy pracowników zatrudnionych w szklarniach, w: Ryzyko zdrowotne stosowania |
69. | pestycydów – problemy teoretyczne i praktyczne, red. S. Toś-Luty, Instytut Medycyny Wsi, Lublin. |
70. | Szwajkowski R. (1972), Jeszcze o szkodach związanych z chemicznymi zabiegami w rolnictwie, „Wiadomości Ubezpieczeniowe” |
71. | nr 2. |
72. | Śpiewak R. (2004), Zawodowe choroby skóry u rolników indywidualnych, „Postępy Dermatologii i Alergologii |
73. | XXI” nr 6. |
74. | Toś-Luty S., Chodorowska G. (2001), Alergia kontaktowa na środki ochrony roślin u pracowników szklarni, sadów |
75. | i plantatorów chmielu, w: Ryzyko zdrowotne stosowania pestycydów – problemy teoretyczne i praktyczne, red. |
76. | S. Toś-Luty, Instytut Medycyny Wsi, Lublin. |
77. | Ustawa o ochronie roślin uprawnych z dnia 18 grudnia 2003 r. (Dz.U. z 2001, nr 11, poz. 94). |
78. | Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywieniu (Dz.U. nr 171, poz. 1225). |