Autorzy: |
Agnieszka Izabela
Baruk
Politechnika Łódzka Anna Iwanicka Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie |
Słowa kluczowe: | prosumpcja trendy konsumenckie segmentacja prosument |
Rok wydania: | 2015 |
Liczba stron: | 14 (39-52) |
1. | Abramek E., Prosumpcja w rozwoju systemów informatycznych zarządzania, w: Innowacje w zarządzaniu i inżynierii produkcji, red. R. Knosala, Oficyna Wyd. Polskiego Towarzystwa Zarządzania Produkcją, Opole 2013. |
2. | Baruk A., Nabywcy czy prosumenci – rola rynkowa współczesnych odbiorców, „Marketing i Rynek” 2014, nr 8. |
3. | Battistella C., Nonino F., Open innovation web-based platforms: the impact of different forms of motivation on collaboration, „Innovation: Management, Policy & Practice” 2012, Vol. 14, Iss. 4. |
4. | Berthon P.R. et al., Marketing meets Web 2.0, social media and creative consumers: implications for international marketing strategy, „Business Horizons” 2012, Vol. 55, Iss. 3. |
5. | Brodie R. et al., Consumer engagement in a virtual brand community: an exploratory analysis, „Journal of Business Research” 2013, Vol. 66, Iss. 1. |
6. | Claffey E., Brady M., A model of consumer engagement in a virtual customer environment, „Journal of Customer Behaviour” 2014, Vol. 13, Iss. 4. |
7. | Doligalski T., Internet w zarządzaniu wartością klienta, Oficyna Wyd. SGH, Warszawa 2013. |
8. | Fuchs Ch., Schreier M., Customer empowerment in new product development, „Journal of Product Innovation Management” 2011, Vol. 28, Iss. 1. |
9. | Gajewski Ł., Prosumpcja – praktyki konsumenckiej innowacyjności, „E-mentor” 2009, nr 2 (29), www.e-mentor.edu.pl/artykul/index/numer/29/id/631. |
10. | Ha L., Yun G.W., Digital divide in social media prosumption: proclivity, production intensity, and prosumer typology among college students and general population, „Media and Communications Faculty Publications” 2014, No. 4, http://scholarworks.bgsu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1010&context=smc_pub. |
11. | Halicki P., Niesforna komunikacja, „Świat Marketingu” 2007, nr 1, www.swiatmarketingu.pl/index.php?=06&id_numer=520294. |
12. | Howe J., The rise of crowdsourcing, „Wired” 2006, Vol. 6, http://archive.wired.com/wired/archive/14.06/crowds.html |
13. | Izvercian M., Potra S.A., Prosumer-oriented Relationship Management capability development for business performance, „Procedia Technology” 2014, Vol. 16. |
14. | Izvercianu M., Şeran S.A., Branea A.M., Prosumer-oriented value co-creation strategies for tomorrow’s urban management, „Procedia – Social and Behavioral Sciences” 2014, Vol. 124. |
15. | Maleszka M., Nguyen N.T., Integration computing and collective intelligence, „Expert Systems with Applications” 2015, Vol. 42, Iss. 1. |
16. | Mitręga M., Czy prosumpcja w dobie kryzysu to zjawisko jednowymiarowe? Eksploracja wśród użytkowników portali społecznościowych, „Problemy Zarządzania” 2013, vol. 11, nr 1 (40), t. 1. |
17. | Mróz B., Konsument w globalnej gospodarce. Trzy perspektywy, Oficyna Wyd. SGH, Warszawa 2013. |
18. | Niezgoda A., Prosument na rynku turystycznym – próba zdefiniowania, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu nr 304, Wrocław 2013. |
19. | Prahalad C.K., Ramaswamy V., The future of competition: co-creating unique value with customers, Harvard Business School Press, Boston, Massachusetts 2004. |
20. | Ramaswamy V., Gouillart F., The power of co-creation, Free Press, New York 2010. |
21. | Ritzer G., Jurgenson N., Production, consumption, prosumption. The nature of capitalism in the age of the digital ‘prosumer’, „Journal of Consumer Culture” 2010, Vol. 10, No. 1. |
22. | Surowiecki J., The wisdom of crowds – why the many are smarter than the few, First Anchor Books Edition, New York 2005. |
23. | Szul E., Prosumpcja jako aktywność współczesnych konsumentów – uwarunkowania i przejawy, „Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy” 2013, nr 31. |
24. | Tapscott D., Cyfrowa dorosłość. Jak pokolenie sieci zmienia nasz świat, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2010. |
25. | Tapscott D., Williams A.D., Wikinomia. O globalnej współpracy, która zmienia wszystko, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2008, www.waip.com.pl/index.php/waip/waip/serie_wydawnicze/cyberkultura_internet_spoleczenstwo/wikinomia_o_globalnej_wspolpracy_ktora_zmienia_wszystko. |
26. | Toffler A., Trzecia fala, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1997. |
27. | Troye S.V., Xie C., The active consumer: conceptual, methodological, and managerial challenges of prosumption, 2007, www.nhh.no/Admin/Public/Download.aspx?file=Files%2FFiler%2Finstitutter%2Ffor%2Fconferences%2Fnff%2Fpapers%2Fxie.pdf |
28. | Wolny W., Formy prosumpcji w systemach informatycznych, w: Innowacje w zarządzaniu i inżynierii produkcji, red. R. Knosala, Oficyna Wyd. Polskiego Towarzystwa Zarządzania Produkcją, Opole 2013. |
29. | Wójcik J., Prosument - współczesny mit marketingowy, w: Kontrowersje wokół marketingu w Polsce. Niepewność i zaufanie a zachowania nabywców, red. L. Garbarski, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2009. |
30. | Xie Ch., Bagozzi R.P., Troye S.V., Trying to prosume: toward a theory of consumers as co-creators of value, „Journal of the Academy of Marketing Science” 2008, Vol. 36, Iss. 1. |