Authors: |
Joanna
Newerli-Guz
Akademia Morska w Gdyni, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa |
Keywords: | innovations spices spice products |
Whole issue publication date: | 2016 |
Page range: | 9 (361-369) |
Klasyfikacja JEL: | O31 |
Innovations cost money but they are the only way to enable the company to launch a new product or service on the market, or find a products/services place on the new market. The article presents the definitions of innovation, their division and characteristics. The article also presents innovations on the spices and spice products market: technological innovation directly associated with the production process, product innovations related to the product and the marketing innovations associated with the change of marketing strategy.
1. | Bortnowska, G., Kałużna-Zajączkowska, J. (2011). Preferencje wyboru przypraw sypkich do potraw przez osoby pracujące zawodowo z uwzględnieniem innowacyjnych zmian w ich produkcji. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 62 (4), 445‒452. |
2. | Cyrek, P., Cyrek, M. (2007). Innowacyjność determinantą konkurencyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. W: S. Makarski. P. Cyrek, S. Dybka, A. Kasprzyk (red.), Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu (s. 7‒14). Rzeszów: Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego. |
3. | Dhanya, R., Mishra, B.B., Khaleei, K.M. (2011). Effect of gamma irradiation on corcuminoids and volatile oils of fresh turmeric (Curcuma longa). Radiation Physics and Chemistry, 80 (11), 1247‒1249. |
4. | Elbanowska, A. (1994). Suszenie i przechowywanie surowców zielarskich. Poznań: Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich. |
5. | Grabowski, M. (2014). Czy istnieje możliwość zastosowania niskociśnieniowej zimnej plazmy do sterylizacji przypraw? W: Wpływ innowacji na rozwój towaroznawstwa w XXI wieku (s. 57‒60). Gdynia: Naukowe Koło Towaroznawstwa, Akademia Morska. |
6. | Ilori, M.O., Oke, J.S., Sanni, S.A. (2000). Management of new product development in selected food companies in Nigeria. Technovation, 20 (6), 333‒342. |
7. | Kaczmarczyk, S.(2013). Zastosowanie badań marketingowych do pozycjonowania produktów. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 777, Problemy Zarzadzania, Finansów i Marketingu, 32, 79‒93. |
8. | Madhaven, R., Koka, B.R., Prescot, J.E. (1998). Networks in transition: How industry events (re) shape inter firm relationships. Strategic Management Journal, 19 (5), 439‒459. |
9. | Newerli-Guz, J. (2014). Racjonalność spożycia a wybór mieszanek przyprawowych przez konsumentów. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 16 (4), 208‒212. |
10. | Oslo Manual: Guidelines for Collecting and Interpreting Innovation Data. 3rd Edition, The Measurement of Scientific and Technological Activities (2005). Paris: OECD Publishing. DOI: http://dx.doi.org/10.1787/9789264013100-en. |
11. | Padberg, D., Westgren, R.E. (1979). Product competition and consumer behavior in the food industries. American Journal of Agricultural Economics, 61 (4), 620‒625. |
12. | PN-A-86967 Przyprawy ziołowe ‒ Mieszanki przyprawowe. |
13. | PN-EN ISO 76:2009. Przyprawy ziołowe ‒ Nazewnictwo botaniczne. |
14. | Senderski, M. (2004). Prawie wszystko o ziołach. Poradnik. Podkowa Leśna: Wydawnictwo Mateusz E. Senderski. |
15. | Schumpeter, J.(1939). Business cycles: a theoretical, historical, and statistical analysis of the capitalists process. New York: McGraw-Hill. |
16. | Schweiggert, U., Carle, R., Schieber, A. (2007). Conventional and alternative processes for spice production – a review. Trends in Food Science & Technology, 18 (5) 260‒268. |
17. | Śmiechowska, M., Kaczmarczyk, A. (2014). Mieszanki przyprawowe ‒ ukryte źródło soli. Problemy Higieny i Epidemiologii, 95 (1), 128‒130. |
18. | Weber, R.A. (1996). Zasady zarządzania organizacjami. Warszawa, PWE. |
19. | Winger, R., Wall, G. (2006). Food product innovation. Rome: Food and Agriculture Organization of United Nations. |