Marketing i Zarządzanie

Wcześniej: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu

ISSN: 2450-775X     eISSN: 2353-2874    OAI    DOI: 10.18276/miz.2017.48-17
CC BY-SA   Open Access 

Lista wydań / nr 2 (48) 2017
Food dangerous for the consumer in INFOSAN events
(Żywność niebezpieczna dla konsumenta w zdarzeniach sieci INFOSAN)

Autorzy: Marcin Pigłowski
Akademia Morska w Gdyni, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa
Słowa kluczowe: FAO WHO bezpieczeństwo żywności analiza skupień
Data publikacji całości:2017
Liczba stron:8 (189-196)
Klasyfikacja JEL: C38 F53 L66 Q18
Cited-by (Crossref) ?:

Abstrakt

Celem badań była analiza zależności między typem żywności a rokiem, typem zaangażowania i typem zagrożenia (przyjętych jako zmienne) w ramach zdarzeń sieci INFOSAN (Międzynarodowej Sieci Organów ds. Bezpieczeństwa Żywności). Badania objęły 209 zdarzeń zawartych w raportach rocznych z lat 2011–2015. Najczęściej zgłaszane były następujące typy żywności: mięso i produkty mięsne (w 2014 roku), ryby i inna żywność pochodzenia morskiego (2015), a także warzywa i produkty z warzyw, orzechy i nasiona oleiste, owoce i produkty z owoców (2011) oraz mleko i produkty mleczarskie (2012 i 2013). W produktach tych najczęściej zgłaszano zagrożenia biologiczne, a sieć INFOSAN była bezpośrednio i znacząco zaangażowana w koordynację działań związanych z danym zdarzeniem. Podobne typy niebezpiecznych produktów żywnościowych zgłaszane w ramach sieci INFOSAN oraz europejskiego RASFF (Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) i amerykańskiego RFR (Rejestru Zgłoszonej Żywności) mogą spowodować możliwość bliższej współpracy w ramach tych systemów. Międzynarodowy przepływ żywności wymaga odpowiednich warunków w łańcuchu żywnościowych. Uwaga konsumentów powinna być zatem zwrócona na żywność z rynków krajowych, regionalnych i lokalnych.
Pobierz plik

Plik artykułu

Bibliografia

1.Cortiñas Abrahantes, J., Bollaerts, K., Aerts, M., Ogunsanya, V., Van der Stede, Y. (2009). Salmonella serosurveillance: Different statistical methods to categorise pig herds based on serological data. Preventive Veterinary Medicine, 89 (1–2), 59–66. DOI: 10.1016/j.prevetmed.2009.01.009.
2.Ding, X., Bai, S., Zhang, K., Wang, L., Wu, C., Chen, D., Jia, G., Bai, J. (2012). Tissue Deposition and Residue Depletion in Broiler Exposed to Melamine-Contaminated Diets. Journal of Integrative Agriculture, 11 (1), 109–115.
3.FAO, WHO (2016). INFOSAN activity report 2014/2015. Geneva: FAO, WHO.
4.Fischnaller, M., Bakry, R., Bonn, G.K. (2016). A simple method for the enrichment of bisphenols using boron nitride. Food Chemistry, 194, 49–155. DOI: 10.1016/j.foodchem.2015.07.117.
5.Fisher, I.S.T. (2011). Surveillance for foodborne pathogens in humans. In: S. Brul, P.M. Fratamico, T.A. McMeekin (eds), Tracing Pathogens in the Food Chain (p. 11–29). Cambridge: Woodhead Publishing.
6.Huang, Y.Q., Wong, C.K.C., Zheng, J.S., Bouwman, H., Barra, R., Wahlström, B., Neretin, L., Wong, M.H. (2012). Bisphenol A (BPA) in China: A review of sources, environmental levels, and potential human health impacts. Environment International, 42, 91–99. DOI: 10.1016/j.envint.2011.04.010.
7.Kleter, G.A., Marvin, H.J.P. (2009). Indicators of emerging hazards and risks to food safety. Food and Chemical Toxicology, 47 (5), 1022–1039. DOI: 10.1016/j.fct.2008.07.028.
8.Liu, B., Zhang, L., Zhu X., Shi, Ch., Chen, J., Liu, W., He, X., Shi, X. (2011). PCR identification of Salmonella serogroups based on specific targets obtained by comparative genomics. International Journal of Food Microbiology, 144 (3), 511–518. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2010.11.010.
9.Marvin, H.J.P., Kleter, G.A., Frewer, L.J., Cope, S., Wentholt, M.T.A., Rowe, G. (2009). A working procedure for identifying emerging food safety issues at an early stage: Implications for European and international risk management practices. Food Control, 20 (4), 345–356. DOI: 10.1016/j.foodcont.2008.07.024.
10.Marvin, H.J.P., Kleter, G.A., Prandini, A., Dekkers, S., Bolton, D.J. (2009). Early identification systems for emerging foodborne hazards. Food and Chemical Toxicology, 47 (5), 915–926. DOI: 10.1016/j.fct.2007.12.021.
11.Polder, A., Gabrielsen, G.W., Odland, J.Ø., Savinova, T.N., Tkachev, A., Løken, K.B., Skaare, J.U. (2008). Spatial and temporal changes of chlorinated pesticides, PCBs, dioxins (PCDDs/PCDFs) and brominated flame retardants in human breast milk from Northern Russia. Science of The Total Environment, 391 (1), 41–54. DOI: 10.1016/j.scitotenv.2007.10.045.
12.Soon, J.M., Singh, H., Baines, R. (2011). Foodborne diseases in Malaysia: A review. Food Control, 22 (6), 823–830. DOI: 10.1016/j.foodcont.2010.12.011.
13.Stein, C., Ellis, A., Jones, T. (2011). Detection, investigation and control of outbreaks of foodborne disease. In: S. Brul, P.M. Fratamico, T.A. McMeekin (eds), Tracing Pathogens in the Food Chain (p. 47–88). Cambridge: Woodhead Publishing.
14.Tauxe, R.V., Doyle, M.P., Kuchenmüller, T., Schlundt, J., Stein, C.E. (2010). Evolving public health approaches to the global challenge of foodborne infections. International Journal of Food Microbiology, 139, S16–S28. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2009.10.014.
15.Tirado, M.C., Clarke, R., Jaykus, L.A., McQuatters-Gollop, A., Frank, J.M. (2010). Climate change and food safety: A review. Food Research International, 43 (7), 1745–1765. DOI: 10.1016/j.foodres.2010.07.003.
16.Tlustos, C., Anderson, W., Evans, R. (2013). Responding to food contamination incidents: principles and examples from cases involving dioxins. In: M. Rose, A. Fernandes (eds), Persistent Organic Pollutants and Toxic Metals in Foods (p. 110128). Cambridge: Woodhead Publishing.
17.WHO, FAO (2013). INFOSAN activity report 2011–2012. Geneva: WHO, FAO.
18.WHO, FAO (2014). INFOSAN activity report 2013. Geneva: WHO, FAO.