1. | Anderson, C.A.M., Cobb, L.K., Miller, E.R., Woodward, M., Hottenstein, A., Chang, A.R., Mongraw-Chaffin, M., White, K., Charleston, J., Tanaka, T., Thomas, L., Appel, L.J. (2015). Effects of a behavioral intervention that emphasizes spices and herbs on adherence to recommended sodium intake: results of the SPICE randomized clinical trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 3 (102), 671‒679. |
2. | Baza Eurostat (2018). Pobrano z: http://ec.europa.eu/eurostat/data/database. |
3. | Bylok, F. (2006). Zachowania konsumpcyjne ludzi starszych w Polsce na początku XXI wieku. W: J.T Kowalski i P. Szukalski (red.), Starość i starzenie się jako doświadczenie jednostek i zbiorowości ludzkich (s. 88‒96). Łódź: Zakład Demografii Uniwersytetu Łódzkiego. |
4. | Bylok, F. (2013). Strategie zachowań konsumpcyjnych seniorów na rynku dóbr i usług konsumpcyjnych. Problemy Zarządzania, 11 (40/1), 123‒142. |
5. | Golinowska, S. (2012). Srebrna gospodarka – ekonomiczny wymiar procesu starzenia się populacji. Strategie działania w starzejącym się społeczeństwie. Tezy i rekomendacje. Biuletyn RPO, 9. Pobrano z: https://www.rpo.gov.pl/pl/content/strategie-dzia%C5%82ania-w-starzej%C4%85cym-si%C4%99-spo%C5%82ecze%C5%84stwie-ebook. |
6. | GUS (2017). Sytuacja demograficzna Polski na tle Europy. Pobrano z: http://bip.stat.gov.pl/organizacja-statystykipublicznej/. |
7. | Instytut Żywności i Żywienia (21.01.2017). Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej 2016. Pobrano z: www.izz.waw.pl/pl/strona-gowna/3-aktualnoci/aktualnoci/555-naukowcy-zmodyfiko wali-zalecenia-dotyczace-zdrowego-zywienia. |
8. | Kowalczuk, I. (2007). Zachowania nabywcze na rynku żywności osób w średnim i starszym wieku. Oeconomia, 6 (2), 61–70. |
9. | Kusińska, A. (red.). (2002). Warunki życia ludzi starszych i ich zachowania na rynku. Warszawa: Oficyna Wydawnicza A & Z. |
10. | Lambet-Pandraud, R., Laurent, G. (2010). Why do older consumers buy older brands? The role of attachment and declining innovativeness. Journal of Marketing, 7, 104‒121. |
11. | Mazurek-Łopacińska, K. (2003). Zachowania nabywców i ich konsekwencje marketingowe. Warszawa: PWE. |
12. | Nasco, S.A., Hale, D. (2009). Information search for home, medical, and financial services by mature consumers. Journal of Services Marketing, 23 (4), 226‒235. |
13. | Newerli-Guz, J. (2017). Analiza rynku przypraw w Polsce. Marketing i Zarządzanie, 2 (48), 167‒177. |
14. | Newerli-Guz, J. (2018). Towaroznawcze i konsumenckie aspekty jakości przypraw. Gdynia: Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni. |
15. | Olejniczak, T. (2016). Metodyczne aspekty badania konsumentów seniorów. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 459, 277‒285. |
16. | PN-A-87022:1994. Przyprawy ziołowe. Nazewnictwo botaniczne. Polski Komitet Normalizacyjny. |
17. | Polsky, S., Beck, J., Stark, R.A., Pan, Z., Hill, J.O., Peters, J.C. (2014). The influence of herbs, spices, and regular sausage and chicken consumption on liking of reduced fat breakfast and lunch items. Journal of Food Science, 79 (10), 2117‒2126. |
18. | rzadowa-rada-ludnosciowa/publikacje-rzadowej-rady-ludnosciowej. |
19. | Solomon, M. Bamossy, G. Askegaard, S. (2001). Konsum verhalten. Der europäische Markt. München Verlag Person Studium. |
20. | Ustawa o osobach starszych z 11.09.2015, Dz.U. z 26.10.2015, poz. 1705. |