Autorzy: |
Romuald
Zabrocki
![]() Akademia Morska w Gdyni Anna Suszek ![]() Akademia Morska w Gdyni |
Słowa kluczowe: | seniorzy żywność funkcjonalna zachowania rynkowe |
Data publikacji całości: | 2018 |
Liczba stron: | 14 (219-232) |
Klasyfikacja JEL: | I12 L66 O31 O33 |
1. | Andrzejewska, O. (2009). Rynek żywności funkcjonalnej. Wzrost – za jaką cenę? Fresh & Cool Market, 3, 22‒28. |
2. | Babicz-Zielińska, E., Zabrocki, R. (2007). Postawy konsumentów wobec prozdrowotnej wartości żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6 (55), 81–89. |
3. | Błaszczak, A., Grześkiewicz, W. (2014). Żywność funkcjonalna – szansa czy zagrożenie dla zdrowia? Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 20 (2), 214–221. |
4. | Bombol, M., Słaby, T. (2011). Konsument 55+ wyzwaniem dla rynku. Warszawa: Oficyna Wydawnicza SGH. |
5. | Dąbrowska, A., Babicz-Zielińska, E. (2011). Zachowania konsumentów w stosunku do żywności nowej generacji. Hygiena Public Heath, 46 (1), 39‒46. |
6. | Gertig, H., Gawęcki, J. (2001). Słownik terminologii żywieniowych. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. |
7. | Goryńska-Goldmann, E., Ratajczak, P. (2010). Świadomość żywieniowa a zachowania żywieniowe konsumentów. Journal of Agribusiness and Rural Development, 4 (18), 41–48. |
8. | Gutkowska, K. (2011). Innowacyjność konsumentów wobec produktów żywnościowych jako warunek rozwoju rynku żywności. Konsumpcja i Rozwój, 1, 108‒119. |
9. | Jeżewska-Zychowicz, M., Babicz-Zielińska, E., Laskowski, W. (2009). Konsument na rynku nowej żywności. Wybrane uwarunkowania spożycia. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. |
10. | Klimczuk, A. (2011). Transfer technologii w kształtowaniu srebrnej gospodarki. W: M. Grzybowski (red.), Transfer wiedzy w ekonomii i zarządzaniu (s. 57–75). Gdynia: Wydawnictwo Uczelniane Akademii Morskiej w Gdyni. |
11. | Kozirok, W., Baumgart, A., Babicz-Zielińska, E. (2012). Postawy i zachowania konsumentów wobec żywności prozdrowotnej. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV (3), 1030‒ 1034. |
12. | Kozłowska-Strawska, J., Badora, A., Chwil, S. (2017). Żywność funkcjonalna i tradycyjna – właściwości i wpływ na postawy konsumentów. Problemy Higieny Epidemiologicznej, 98(3), 212–216. |
13. | Lange, E. (2010). Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3 (70), 7–24. |
14. | Maison, D. (2013). Motywy i bariery zmiany postaw i zachowań żywieniowych. Żywienie Człowieka i Metabolizm, XI (3), 192‒212. |
15. | Nestorowicz, R. (2011). Konsument wobec innowacji na rynku produktów żywnościowych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 661, Ekonomiczne Problemy Usług, 73, 147‒157. |
16. | Okoń, D., Kowrygo, B., Rejman, K. (2017). Żywność prozdrowotna w opinii i zachowaniach konsumentów. Handel Wewnętrzny, 1 (366), 256‒272. |
17. | Pawlak-Lemańska, K. (2011). Nowe trendy w projektowaniu żywności funkcjonalnej. W: H. Mruk, R. Nestorowicz (red.), Uwarunkowania sprawności innowacyjnej przedsiębiorstw (s. 84‒ 90), Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. |
18. | Pieszka, M., Pietras, M.P. (2010). Nowe kierunki w badaniach żywieniowych – nutrigenomika. Roczniki Naukowe Zootechniki, 37 (2), 83‒103. |
19. | Rogers, E.M., Schoemaker, F.F.S. (1971). Communication in Innovations: A Cross-Cultural Approach. New York: Free Press Macmillian Publishing. |
20. | Roininen, K., Tuorila, H. (1999). Health and taste attitudes in the prediction of use frequency and choice between less healthy and more healthy snacks. Food Quality Preference, 10, 357‒ 365. |
21. | Sadowska, A., Rakowska, R., Świderski, F. (2015). Projektowanie żywności funkcjonalnej zmniejszającej ryzyko wybranych chorób cywilizacyjnych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2, 92‒96. |
22. | Tańska, M., Babicz-Zielińska, E., Przysławski, J. (2013). Postawy osób starszych wobec zdrowia i żywności o działaniu prozdrowotnym. Problemy Higieny i Epidemiologii, 94 (4), 915‒ 918. |
23. | Tomaszewska, M., Bilska, B., Grzesińska, W., Przybylski, W. (2014). Żywność funkcjonalna jako możliwość rozwoju polskich firm spożywczych. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 16 (3), 293‒298. |
24. | Zabrocki, R. (2015 b). Food Product Marketing: Concepts and Research .W: M. Gebarowski, T. Hermaniuk (red.), Quality as a determinant of behaviours among consumers at the age 55+ on the food market (s. 182‒192). Celje: University of Maribor. |
25. | Zabrocki, R. (2015a). Seniorzy jako segment konsumencki w usługach gastronomicznych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 865, Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu, 38, 193‒205. |
26. | Zalega, T. (2012). Konsumpcja, Determinanty. Teorie. Modele. Warszawa: PWE. |
27. | Zalega, T. (2013). Nowe trendy i makrotrendy w zachowaniach konsumenckich gospodarstw domowych w XXI wieku. Konsumpcja i Rozwój, 2 (5), 3‒21. |