Autorzy: |
Natalia
Żak
![]() Akademia Morska w Gdyni Piotr Przybyłowski Akademia Morska w Gdyni |
Słowa kluczowe: | apiterapia produkty pszczele konsument |
Data publikacji całości: | 2018 |
Liczba stron: | 14 (241-254) |
Klasyfikacja JEL: | P46 M31 R21 |
1. | Chalcarz, W. (2004). Miód w żywieniu człowieka. Borgis ‒ Postępy Fitoterapii, 2, 91‒94. |
2. | Cherbuliez, T. (2013). Apitherapy ‒ the use of honeybee products. W: M. Grassberger (red.), Biotherapy ‒ History, Principles and Practices. London: Springer. |
3. | Kędzia, B., Hołderna-Kędzia, E. (2015). Możliwości stosowania produktów pszczelich pochodzenia roślinnego w onkologii. Borgis ‒ Postępy Fitoterapii, 2 (16), 107‒116. |
4. | Kubina, R., Kubała-Dzik, A., Wojtyczka, R.D., Szaflarska-Stojko, E., Tylka, P. (2009). Przeciwnowotworowe oraz cytotoksyczne działanie propolisu. Farmaceutyczny Przegląd Naukowy, 9, 22‒24. |
5. | Matysiak, J., Matysiak, J., Kokot, Z.J. (2008). Właściwości farmakologiczne jadu pszczelego. Nowiny Lekarskie, 77 (6), 453‒458. |
6. | Robinson, A.R., Crane, L.A., Davidson, A.J., Steiner, J.F. (2002). Association between use of complementary/alternative medicine and health-related behaviors among health fair participants. Preventive Medicine, 34 (1), 51‒57. |
7. | Stangaciu, S., Hartenstein, E. (2007). Leki z pszczelej apteki. Miodolecznictwo dla każdego. Warszawa: Bauer-Weltbild Media. |
8. | Trumbeckaite, S., Dauksiene, J., Bernatoniene, J., Janulis, V. (2015). Knowledge, Attitudes, and Usage of Apitherapy for Disease Prevention and Treatment among Undergraduate Pharmacy Students in Lithuania. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2015, Article ID 172502. |
9. | WHO (2013). Traditional Medicine Strategy: 2014–2023 WHO, Geneva, Switzerland. |
10. | Wilczyńska, A. (2012). Jakość miodów w aspekcie czynników wpływających na ich właściwości przeciwutleniające. Gdynia: Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni. |