1. | Bernaciak A., Ograniczanie antropogenicznych obciążeń środowiska jako czynnik trwałego i zrównoważonego rozwoju, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2009. |
2. | Hakuć-Błażowska A., Turkowski K., Uwarunkowania zrównoważonego rozwoju turystyki w regionie warmińsko-mazurskim, w: Środowiskowe uwarunkowania zrównoważonego rozwoju, red. K. Michałowski, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Białymstoku, Białystok 20 |
3. | Heffner K., Zróżnicowanie rozwoju społeczno-gospodarczego obszarów wiejskich w Polsce. Uwarunkowania, czynniki, skutki, w: Wieś i rolnictwo w procesie zmian. Szanse rozwojowe obszarów wiejskich w przestrzeni europejskiej, red. S. Sokołowska, A. Bisaga, Wy |
4. | Kołoszko-Chomentowska Z., Środowisko lokalne w zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich, w: Samorządy i społeczności lokalne w zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich, red. M. Adamowicz, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2006. |
5. | Kruk H., Znaczenie przyrodniczej konkurencyjności regionu dla trwałego i zrównoważonego rozwoju, w: Ekologiczne aspekty zrównoważonego rozwoju regionalnego i lokalnego, red. K. Michałowski, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Białymstoku, Białystok |
6. | Pondel H., Środowisko przyrodnicze jako element konkurencyjności obszarów wiejskich, w: Dynamika, cele i polityka zintegrowanego rozwoju regionów, red. E. Małuszyńska, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań 2013. |
7. | Ramowy plan działań dla żywności i rolnictwa ekologicznego w Polsce na lata 2014– 2020, MRiRW, Warszawa 2014, www.minrol.gov.pl. |
8. | Sawicki B., Mazurek-Kusiak A.K., Agroturystyka w teorii i praktyce, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Lublin 2010. |
9. | Zegar J.S., Konkurencyjność społeczno-ekonomiczna w rolnictwie – wybrane problemy, konferencja Konkurencyjność gospodarki żywnościowej w warunkach globalizacji i integracji europejskiej, IERiGŻ PIB, Pułtusk, 5–7 grudnia 2011, www.ierigz.waw.pl. |