Authors: |
Przemysław
Dmowski
Akademia Morska w Gdyni, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Maria Śmiechowska Akademia Morska w Gdyni, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Michał Gosk Akademia Morska w Gdyni, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa |
Keywords: | sensory marketing packaging colour tea |
Whole issue publication date: | 2018 |
Page range: | 9 (49-57) |
Klasyfikacja JEL: | M31 |
1. | Deluga, W. (2016). Merchandising w handlu detalicznym. Marketing i Zarządzanie, 4 (45), 287‒299. |
2. | Dmowski, P., Marjańska, E. (2017). Opinie młodych konsumentów na temat oznakowania opakowań kawy i herbaty. Handel Wewnętrzny, 366 (1), 167‒179. |
3. | Dragolea, L., Cotîrlea, D. (2011). Neuromarketing – between influence and manipulation. Polish Journal of Management Studies, 3, 79‒89. |
4. | Grzybowska-Brzezińska, M., Rudzewicz, A. (2013). Wpływ marketingu sensorycznego na decyzje konsumentów (znaczenie zmysłów). Handel Wewnętrzny, 6 (347), 68‒79. |
5. | Hulten, B., Broweus, N., van Dijk, M. (2011). Marketing sensoryczny. Warszawa: PWE. |
6. | Kmita, A. (2009). Barwa. Podstawowe pojęcia. Zastosowanie w projektowaniu. Biuletyn Sztuki Projektowania, 4, 50‒55. |
7. | Kolasińska-Morawska, K. (2012). Merchandising sensoryczny zintegrowanym instrumentarium wspomagającym oddziaływanie przedsiębiorstw na zachowania klientów w placówkach handlowych. Przedsiębiorczość i Zarządzanie, 4 (XIII), 67‒97. |
8. | Kolek, Z. (2006). Barwa opakowań. Opakowanie, 2, 18‒25. |
9. | Kubera, H., Rękas, M. (2013). Problemy barwy i koloru w poligraficznej reprodukcji opakowania. Opakowanie, 11, 54‒62. |
10. | Kuczamer-Kłopotowska, S. (2014). Sensoryczne oddziaływanie na klienta jako forma wspierania procesu komunikacji marketingowej. Zarządzanie i Finanse Journal of Management and Finance, 12 (2), 115‒132. |
11. | Lenart, B., Sikora, T. (2001a). Preferencje konsumenckie kawy w aspekcie jej jakości. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2 (27), 117‒135. |
12. | Lenart, B., Sikora, T. (2001b). Model preferencji i zachowania konsumenta na rynku kawy. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3 (28), 95‒107. |
13. | Marki Auchan (15.03.2018 r.). Pobrano z: www.auchan.pl/nasze-marki/marki-auchan. |
14. | Marshall, D., Stuart, M., Bell, R. (2006). Examining the relationship between product package colour and product selection in preschoolers. Food Quality and Preference, 17, 615–621. |
15. | Mika-Mętel, M. (2011). Walory promocyjne opakowań. Opakowanie, 2, 61‒68. |
16. | Risso, P., Maggioni, E., Olivero, N., Gallace, A. (2015). The association between the colour of a container and the liquid inside: An experimental study on consumers’ perception, expectations and choices regarding mineral water. Food Quality and Preference, 44, 17–25. |
17. | Słowik, M. (14.03.2018). Znaczenie kolorów używanych w reklamie. Od teorii barw, do psychologii kolorów. Pobrano z: https://www.projektowaniegraficzne.pl/znaczenie-kolorow-w-reklamie-teoria-barw-psychologi-kolorow. |
18. | Solomon, M. (2006). Zachowania i zwyczaje konsumentów. Gliwice: Wydawnictwo Helion. |
19. | Śmiechowska, M., Kłobukowski, F. (2017). Bezpieczeństwo informacyjne – nowe kryterium jakości w komunikacji rynkowej z konsumentem. Handel Wewnętrzny, 366 (1), 329‒339. |
20. | Ucherek, M. (2011). Opakowania inteligentne i ich postrzeganie przez konsumentów. Marketing i Rynek, 1, 12‒17. |