Studia i Prace WNEiZ US

Previously: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia i Prace WNEiZ

ISSN: 2450-7733     eISSN: 2300-4096    OAI    DOI: 10.18276/sip.2016.43/3-18
CC BY-SA   Open Access   CEEOL

Issue archive / nr 43/3 2016
POSTAWY I ZACHOWANIA KOBIET WOBEC ŻYWNOŚCI PROZDROWOTNEJ
(Attitudes and behaviours of women towards pro-healthy food)

Authors: Witold Kozirok
Akademia Morska w Gdyni

Elżbieta Marciszewicz
Akademia Morska w Gdyni

Ewa Babicz-Zielińska
Akademia Morska w Gdyni
Keywords: pro-health food attitudes behaviours consumer
Data publikacji całości:2016
Page range:10 (199-208)
Klasyfikacja JEL: I20
Cited-by (Crossref) ?:

Abstract

The article focuses on the identification and description of the attitudes and behaviors of women to health promoting foods. The aim of the study was to identify the attitudes and behaviors of a group of women (N = 105) aged 18 to 45 years and diversified financial situation to health promoting foods. The study was conducted using the method of diagnostic survey. The women showed a neutral attitude towards health promoting foods. It has been shown relative consistency between attitudes and behaviors. Higher price of healthy products in relation to their traditional counterparts and changing the organoleptic characteristics of these products have been accepted to a certain limit.
Download file

Article file

Bibliography

1.Babicz-Zielińska, E., Zabrocki, R. (2007), Postawy konsumentów wobec prozdrowotnej wartości żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6 (55), 81–89.
2.Cichocka, I., Pieczonka, W. (2004). Struktura jakości produktów żywnościowych współczesnego polskiego konsumenta. Problemy Jakości, 8, 13–18.
3.Czapiński, J., Panek, C. (red.). (2015). Diagnoza społeczna. Warunki i jakość życia Polaków. Pobrane z: http://www.diagnoza.com/pliki/raporty/Diagnoza_raport_2015.pdf (6.12.2015).
4.Gawęcki, J. (2015). Żywność prozdrowotna – terminologia, składniki, informacja dla konsumenta. W: J. Czapski, D. Górecka (red.), Żywność prozdrowotna – składniki i technologia (s. 21–46). Poznań: Wyd. UP w Poznaniu.
5.Gronowska-Senger, A. (2007). Żywienie, styl życia a zdrowie Polaków. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 34 (1/2), 12–21.
6.James, W.P. (2008). The Epidemiology of Obesity: The Size of the Problem. J Intern Med., 263 (4), 336–352. DOI: 10.1111/j.1365-2796.2008.01922.x.
7.Jankun, J., Gawęcki, J. (2015). Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej. W: J. Gawęcki (red.), Ewolucja na talerzu, czyli wczoraj, dziś i jutro żywienia człowieka (s. 59–76). Poznań: Wyd. UP w Poznaniu.
8.Jeżewska-Zychowicz, M. (2011). Zmiana zachowań żywieniowych a profilaktyka zdrowotna. Warszawa: Wyd. SGGW.
9.Jeżewska-Zychowicz, M., Babicz-Zielińska, E., Laskowski, W. (2009). Konsument na rynku nowej żywności – wybrane uwarunkowania spożycia. Warszawa: Wyd. SGGW.
10.Jeżewska-Zychowicz, M., Jeznach, M., Kosicka-Gębska, M. (2012). Akceptacja nowych produktów żywnościowych i jej uwarunkowania. Warszawa: Wyd. SGGW.
11.Kozirok, W., Baumgart, A., Babicz-Zielińska, E. (2012), Postawy i zachowania konsumentów wobec żywności prozdrowotnej. Bromatol. Chem. Toksykol., 3 (45), 1030–1034.
12.Litwińczuk, Z., Molga, M. (2015). Żywność GMO w opinii społeczności miejskiej. Badania ankietowe. Przemysł Spożywczy, 4 (69), 44–47.
13.Pietruszka, B. (2013). Fizjologia procesów starzenia się w aspekcie potrzeb żywieniowych. W: J. Gawęcki, W. Roszkowski (red.), Żywienie u progu i schyłku życia (s. 103–115). Poznań: Wyd. UP w Poznaniu.
14.Roininen, K., Tuorila, H. (1999). Health and Taste Attitudes in the Prediction of Use Frequency and Choice between Less Healthy and More Healthy Snacks. Food Quality and Preference, 10 (4/5), 357–365. DOI: 10.1016/S0950-3293(98)00057-3.
15.Rozporządzenie (WE) nr 1924 Parlamentu Europejskiego i Rady z 20.12.2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. Dz.U. UE nr 404/9 z 30.12.2006, z późn. zm.
16.Siro, I., Kápolna, E., Kápolna, B., Lugasi, A. (2008). Functional Food. Product Development, Marketing and Consumer Acceptance – A Review. Appetite, 51 (3), 456–467. DOI: 10.1016/j.appet.2008.05.060.
17.Sosińska, E., Terlicka, K., Krygier, K. (2006). Żywność funkcjonalna w opinii polskich i belgijskich konsumentów. Przemysł Spożywczy, 10 (60), 49–52.
18.Urala, N., Lähteenmäki, L. (2004), Attitudes Behind Consumers’ Willingness to Use Functional Foods. Food Quality and Preference, 15 (7/8), 793–803. DOI:10.1016/j.foodqual.2004.02.008.
19.Wang, Y., Beydoun, M.A. (2007). The Obesity Epidemic in the United States – Gender, Age, Socioeconomic, Racial/Ethnic, and Geographic Characteristics: A Systematic Review and Meta-regression Analysis. Epidemiol Rev, 29 (10), 6 –28. DOI: 10.1093/epirev/mxm007.
20.Wądołowska, L., 2011. Żywieniowe podłoże zagrożeń zdrowia w Polsce. Olsztyn: Wyd. UWM.
21.WHO (2014). Global Status Report on Noncommunicable Diseases 2014. Pobrane z: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/148114/1/9789241564854_eng.pdf (30.06.2015).