Authors: |
Julia
Wojciechowska-Solis
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Zakład Agroturystyki i Rozwoju Obszarów Wiejskich Andrzej Soroka Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, Instytut Nauk o Zdrowiu |
Keywords: | organic food consumption motives barriers |
Whole issue publication date: | 2017 |
Page range: | 12 (445-456) |
Klasyfikacja JEL: | Q13 M31 |
1. | Portal Samorządowy. Wskaźniki dochodów podatkowych dla gmin, powiatów i województw na 2016. Retrieved from: www. portalsamorzadowy.pl. (15.01.2017). |
2. | Fotopoulos, C., Krystallis, A. (2002). Purchasing motives and profile of the Greek organic consumer: A countrywide survey. British Food Journal, 104 (9), 730–764. |
3. | Gracia, A., Barreiro-Hurlé, J., Galán, B.L. (2014). Are local and organic claims complements or substitutes? A consumer preferences study for eggs. Journal of Agricultural Economics, 65 (1), 49–67. |
4. | Grolleau, G., Ibanez, L., Mzoughi, N. (2010). Eco-labelling schemes faced with selfish or altruistic consumer motivations and with the public or private nature of environmental attributes. INRA Sciences Sociales, 4. Retrieved from: http://ageconsearch.umn. edu/handle/150550/ (17.03.2017). |
5. | Gutkowska, K., Ozimek, I. (2005). Zachowania konsumentów na rynku żywności – kryteria zróżnicowania. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. |
6. | Hasimu, H., Marchesini, S., Canavari, M. (2017). A concept mapping study on organic food consumers in Shanghai, China. Appetite, 108, 191–202. |
7. | Hjelmar, U. (2011). Consumers’ purchase of organic food products. A matter of convenience and reflexive practices. Appetite, 56 (2), 336–344. |
8. | Infante-Amate, J., González de Molina, M. (2013). Sustainable de-growth’ in agriculture and food: an agro-ecological perspective on Spain’s agri-food system (year 2000), Journal of Cleaner Production. 38, 27–35. |
9. | Jakubowska, D., Radzymińska, M. (2010). Polish consumer attitudes and behavior towards meat safety risk. Polish Journal of Food and Nutrition, 60 (4), 381–385. |
10. | Kapusta, F. (2015). Bezpieczeństwo żywnościowe jako indykator zrównoważonego spożycia. Journal of Agribusness and Rural Development, 4 (38), 695–703. |
11. | Kiviniemi, M.T., Rothman, A.J. (2006). Selective memory biases in individuals’ memory for health-related information and behaviour recommendations. Psychology and Health, 21 (2), 247–272. |
12. | Łuczka-Bakuła, W. (2007). Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju. Warszawa: PWE. |
13. | Mazurek-Łopacinska, K., Sobocińska, M. (2010). Ekologizacja konsumpcji i wynikające z niej konsekwencje dla zarządzania produktem. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, 153, 109–118. |
14. | McGill, C.R., Fulgoni, V.L., Devareddy, L. (2015). Ten-Year Trends in Fiber and Whole Grain Intakes and Food Sources for the United States Population: National Health and Nutrition Examination Survey 2001–2010. Nutrients, 7 (2), 1119–1130. |
15. | Murray, E.K., Auld, G., Inglis-Widrick, R., Baker, S. (2015). Nutrition Content in a National Nutrition Education Program for Low-Income Adults: Content Analysis and Comparison With the 2010 Dietary Guidelines for Americans. Journal of Nutrition Education and Behavior, 47 (6), 566–573. |
16. | Oates, L., Cohen, M., Braun, L. (2012). Characteristics and consumption patterns of Australian organic consumers. Journal of the Science of Food and Agriculture, 92, 2782–2787. |
17. | Ozimek, I. (2006). Bezpieczeństwo żywności w aspekcie ochrony konsumenta w Polsce, Rozprawy Naukowe i Monografie. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. |
18. | Reisch, L., Eberle, U., Lorek, S. (2013). Sustainable food consumption: an overview of contemporary issues and policies. Sustainability: Science, Practice & Policy, 9 (2), 7–25. |
19. | Smith, S., Paladino, A. (2010). Eating clean and green? Investigating consumer motivations towards the purchase of organic food. Australasian Marketing Journal, 18 (2), 93–104. |
20. | Teng, Ch.-Ch., Lu, Ch.-H. (2016). Organic food consumption in Taiwan: Motives, involvement, and purchase intention under the moderating role of uncertainty. Appetite, 15, 95–105. |
21. | Willer, H., Kilcher, L. (2009). The Word of organic agriculture – Statistics and emerging trends. Bonn: IFOAM. |
22. | Williams, P.R., Hammitt, J.K. (2001). Perceived risks of conventional and organic produce: pesticides, pathogens, and natural toxins. Risk Analysis, 21 (2), 319–330. |
23. | Witczak, J., Sojkin, B. (2010). Konsument żywności ekologicznej w dużym mieście. In: A. Graczyk, K. Mazurek-Łopacinska (eds) (pp. 156–168), Badanie rozwoju rynków produktów rolnictwa ekologicznego i żywności ekologicznej w Polsce. Wrocław: Wrocław University of Economics Press. |
24. | Wojciechowska-Solis, J., Soroka, A. (2017). Motives and barriers of organic food demand among Polish consumers: A profile of the purchasers. British Food Journal, 119 (9), 2040–2048. |
25. | Zander, K., Hamm, U. (2010). Consumer preferences for additional ethical attributes of organic food. Food Quality and Preference, 21, 495–503. |